Inge van Ons Grote Gezin: “We begrijpen elkaar toch het allerbeste!”

 

Initiatiefnemer voor Ons Grote Gezin is Inge van Dreumel. Inge is een ondernemer en heeft samen met haar man 5 thuiswonende kinderen. Ze zoekt naar andere grote gezinnen met wie ze ervaringen kan uitwisselen. Inge: “Er wordt vaak verbaasd gereageerd op het feit dat ik een bedrijf run én een huishouden met 5 jonge kinderen. Mensen hebben vaak ook vooroordelen en dat vind ik jammer. Het leek mij een goed idee om een plek te creëren waar grote gezinnen met elkaar in gesprek kunnen. Wij begrijpen elkaar toch het allerbeste!”

 

Laten we beginnen met de vraag die elke ouder van een groot gezin wel een keer gehoord heeft: Heb je bewust gekozen voor een groot gezin?

“Haha, die vraag verwachtte ik inderdaad al wel. We wisten vanaf het begin dat we graag kinderen wilden. Toen onze derde zoon geboren werd, hadden we direct het gevoel dat het gezin nog niet compleet was. We wilden er erg graag nog een vierde kind bij. En dat werd een tweeling. We kozen vooraf dus niet bewust voor een groot gezin, maar we zijn heel erg blij dat het wel zo gelopen is.”

Hoe kwam je op het idee om Ons Grote Gezin op te richten?

“Ik vond het altijd al leuk om te lezen over andere grote gezinnen. Hoe pakken anderen bepaalde zaken aan? Staan ze ook weleens voor de uitdaging hoe ze alles moeten organiseren? Daarnaast ben ik ook benieuwd naar de leuke verhalen over het hebben van een groot gezin. Waar halen anderen hun dagelijkse plezier uit? Toen ik met de tv-serie “Een Huis Vol” andere grote gezinnen kon volgen, wilde ik er echt meer mee doen. Het inspireerde mij om dit platform op te zetten voor en door grote gezinnen.”

Initiatiefneemster Inge

“Ik vond het altijd al leuk om te lezen over andere grote gezinnen. Waar halen anderen hun dagelijkse plezier uit?"

Wat vind je het leukste aan het hebben van een groot gezin?

“Er is heel veel leuk aan een groot gezin! Bijvoorbeeld de gezellig drukke avonden wanneer we samen eten. Iedereen heeft wel wat te vertellen en te vragen aan elkaar. Maar ook samen op vakantie gaan, naar de bioscoop of zwemmen: met een huis vol is het altijd gezellig en die drukte vind ik heerlijk.”

Wat vind je de grootste uitdaging van het hebben van een groot gezin?

“We willen er altijd zijn voor alle kinderen. En dat is soms lastig. Bijvoorbeeld als ze allemaal een voetbalwedstrijd spelen op zaterdagochtend. We hebben wel een planbord in de keuken waarop staat wie door Patrick of mij dat weekend wordt gebracht of gehaald. Dat helpt, maar soms lukt het gewoon echt niet met de planning en moeten we weleens ‘nee’ zeggen of moeten de jongens meerijden met ouders van een teamgenootje. Dat snappen ze wel, en wij rijden soms ook voor hun kinderen, maar het voelt toch vervelend.”

Hoe zorg je dat je de aandacht goed verdeeld over 5 kinderen?

“Ieder kind krijgt bij ons afzonderlijk aandacht. Natuurlijk kletst iedereen bij tijdens het avondeten. Maar we zorgen er wel voor dat ze om de beurt even op schoot zitten (of samen op de bank met de oudsten). Even samen een boekje lezen, een spelletje doen of samen een taart bakken. En we hebben ook eetafspraken gemaakt. Ieder kind mag 1 x per jaar apart met Patrick of mij uit eten waar hij zelf wil (meestal een McDonalds of Wok J).”

En de aandacht voor manlief?  

“Nou, dat gaat ook prima hoor! We hebben iedere dag een moment, waarop we even bijpraten en we plannen ook eetafspraken samen. Je moet dat wel bewust plannen, anders komt het er niet van.”

IMG_5464

“Ik kijk altijd nog verbaasd naar de 9 anderhalve liter pakken melk die er wekelijks bij ons doorheen gaan.”

 

Hoe kijkt de buitenwereld naar jullie grote gezin?

“Mensen die ons niet kennen, kijken altijd op als we zeggen dat we 5 kinderen hebben. Maar mensen die ons kennen zien niet meer een verschil, denk ik, met een ander gezin. Ze vinden het vooral knap hoe we een groot gezin combineren met ons werk. Dat is het natuurlijk ook, maar daar groei je in.”

Jullie werken allebei. Hoe zit dat met de opvang van de kinderen?

“Eerst konden we de opvang met hulp van de familie redelijk goed zelf regelen. Nu is dat iets lastiger en gaan de kinderen een paar dagen per week naar de BSO. Natuurlijk kan het volgend jaar zomaar anders zijn. Dan moeten we een andere oplossing bedenken. We bekijken dat niet te ver vooruit en organiseren het zoals het op dat moment praktisch is.”

Wat is in jouw beleving de grootste kostenpost van een groot gezin (vergeleken met “standaard” gezinnen)? 

“De dagelijkse uitgaven zijn wat hoger. We hebben bijvoorbeeld meer boodschappen nodig; ik kijk altijd nog verbaasd naar de 9 anderhalve liter pakken melk die er wekelijks bij ons doorheen gaan. Maar ook kleding en schoenen zijn een flinke uitgave.”

Hoe zou de wereld een stukje “grote-gezinnen-vriendelijker’ kunnen worden?  

“Ik denk dat mensen soms best vooroordelen hebben over grote gezinnen. Dat kinderen minder opgevoed zijn bijvoorbeeld. Terwijl de meeste grote gezinnen juist heel goed opgevoede kinderen hebben! Onze kinderen helpen bijvoorbeeld allemaal mee in het huishouden. Verder is het voor ouders zowel binnen en buitenshuis hard werken. Een groot gezin betekent flink aanpoten. Dit mag wel wat vaker verteld worden.”

Welke les heb jij in de tussentijd geleerd die je wit meegeven aan ‘startende’ grote gezinnen?

“Rustig blijven! Zeker de eerste jaren zijn tropenjaren. Je kunt niet alles top geregeld hebben. Dus focus op dingen die voor jullie belangrijk zijn, zoals de kinderen, werk of sport. Maak je geen zorgen over andere dingen niet helemaal lukken in deze jaren. Dat komt wel weer.”

 

Herken jij je als vader of moeder van een groot gezin in wat Inge zegt? Deel je ervaringen dan op het forum. Wil jij verhalen delen over jouw grote gezin? Dat kan! Je komt bijvoorbeeld op deze pagina meer lezen over zelf een blogbericht schrijven en opsturen. Ken je een groot gezin dat verdient om ‘in the spotlight’ te staan? Stuur dan een mail naar de redactie.

Inge en haar jongens