Homepage Forums Huishouden belonen van klusjes/ helpen met poetsen

Weergave van 1 genest reactie
  • #887
   BarbaraEverts
   Bijdrager

   Het doen van klusjes en huishoudelijke taken kan ook visueel beloond worden door het maken van een stikkerbeloningsvel (jonge kinderen). Hier staan lege vakjes op en de beloning wordt erachter getekend bv. Samen naar de speeltuin gaan. In de vakjes worden stikkertjes geplakt. Bij een vol vel volgt de beloning op een gunstige tijd.
   Oudere kinderen krijgen een paraaf in de vakjes. Klein beginnen, bv 10 hokjes (of nog minder voor heel jonge kinderen). Een beloning kan ook zijn dat het kind 15 min. langer mag opblijven. Handig voor als je het even te druk hebt.
   De kinderen kunnen ook samen sparen voor een grote activiteit: een uitje met het hele gezin. Dan is het geen concurrentie, maar samenwerken en geniet iedereen. Want de een is hulpvaardiger als de ander en kan zo zorgen dat het doel eerder wordt bereikt. De vaste taken blijven natuurlijk. Dan verzinnen ze van alles om te helpen!
   Toen onze kinderen groter waren en gewend waren om mee te helpen, poetsten we het hele huis samen op zaterdag. Iedereen kreeg een deel van het huis en dat rouleerde, zodat wij als ouders regelmatig de dingen wat grondiger poetsten. Ik sprak een tijd af wanneer ze uiterlijk moesten beginnen. Anders wachten ze net zo lang dat ze niet klaar kwamen! Dat werkte perfect! Om de beurt de stofzuiger en de dweilstok. En door het rouleren had je maar één keer in de zoveel weken die lastige grote keuken! Ze moesten dan door de week wel hun eigen kamer opruimen en poetsen.

  • #927
   Inge
   Lid

   Hallo Barbara. Bedankt voor je tips. Super leuk om te lezen hoe jij dit aanpakte toen je kinderen kleiner waren. Vooral ook fijn dat het resultaat opleverde toen ze ouder werden! Geeft een goed gevoel voor de toekomst :). Ook bij ons doen we dat zo: we gaan tegelijk aan de slag. Allemaal iets doen. De een ruimt op, de ander ruimte de vaatwasser in. Dat motiveert.. of help ik ze erbij… En we willen dat iedereen zijn eigen kamer schoon en opgeruimd houdt. Bij de meesten werkt dat. Sommige hebben iets meer aansporing nodig:)

Weergave van 1 genest reactie
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.