Een lange autorit met kinderen: tips & tricks

Yes, de zomervakantie komt steeds dichterbij! Door de versoepelde maatregelen en de steeds meer positieve reisadviezen is een vakantie in het buitenland weer mogelijk. Maar voor sommige bestemmingen moet je wel een lange autorit afleggen. Dit kan, vooral met veel kinderen, nogal chaotisch en een helse rit zijn. Ga je naar het buitenland, maar weet je niet hoe je de autorit gaat doorkomen? Met deze tips is de rit gegarandeerd gezellig en kom je niet voor problemen of minder leuke verassingen te staan!

Maak de achterbank comfortabel

Het meest relaxte tijdsbedrijf in de auto is natuurlijk slapen! Even wat rust op de achterbank. Hiervoor is het wel belangrijk dat de kinderen comfortabel zitten. Neem dus fleecedekentjes en eventueel kussens mee. Het is daarnaast best moeilijk om op klaarlichte dag te slapen. Dus koop bijvoorbeeld raamschermpjes, zodat er geen fel zonlicht naar binnen schijnt. Kunnen de kinderen echt alleen in het pikdonker slapen? Investeer dan in slaapmaskers.

Neem de tablet mee

Beschik je over een tablet? Neem deze vooral mee! Zo hoeven de kinderen zich niet te vervelen en kun je als ouder gewoon even focussen op de weg. Op de tablet kunnen de kinderen een filmpje kijken of spelletjes spelen. Maar pas wel op dat ze geen vierkante ogen krijgen of misselijk worden.

Heb je geen tablet? Dan kun je een portable dvd speler gebruiken. Bevestig deze aan de hoofdsteunen. Zo kunnen de kinderen, samen of alleen, genieten van hun favoriete kinderfilms. Voordeel: ze kunnen hiermee gewoon netjes vooruit kijken en nekpijn voorkomen!

Zorg voor genoeg offline vermaak

Zorg ook voor genoeg offline vermaak! Je wilt liever niet dat de kinderen de hele rit, urenlang, naar een schermpje staren. Neem dus bijvoorbeeld ook stickerboeken of magnetische letterborden mee.

Speel spelletjes

Wil je de rit echt gezellig maken? Speel met het hele gezin spelletjes! Wij spelen graag ‘Ik ga op vakantie en ik neem mee’, ‘Wie als eerste een gele/oranje/roze auto ziet’ en ‘dierenslang’.

Neem genoeg plaspauzes

“Mama ik moet naar de WC” is misschien wel één van de vaakst geroepen zin tijdens lange autoritten. Zorg ervoor dat je vaak genoeg stopt voor een plaspauze. Zeggen je kinderen dat ze niet moeten? Dwing ze toch even naar de wc te gaan. Zo kom je niet een half uur na de pauze alweer voor een vervelende verassing te staan.

Vergeet de schoonmaakdoekjes en setjes reservekleding niet

Ook heel belangrijk: zorg dat je per kind een extra setje reservekleding bij de hand hebt én neem heel veel snoetenpoetsers mee.

Wees voorbereid op wagenziekte

Is een van je kinderen wagenziek? Vergeet niet om pilletjes mee te nemen. Ook heb je bij de ANWB speciale reisaccustrips. Dit zijn armbandjes om misselijkheid tijdens het rijden tegen te gaan. Maar, neem voor de zekerheid zakjes mee, mocht de misselijkheid toch de overhand nemen.

Plan eventueel grote stops van tevoren al in

Houd je van zekerheid en plannen? Zoek dan van tevoren uit waar goede pauzeplekken zijn. Kies bijvoorbeeld een bezienswaardigheid langs de route. Ideaal voor een lange middagpauze! Daar kunnen de kinderen dan even goed de benen strekken en hun energie kwijt

Overnacht eventueel onderweg 

Je kunt natuurlijk gewoon in 1 keer doorrijden en zo snel mogelijk bij de eindbestemming aankomen. Máár, je kunt ook kiezen voor een overnachting onderweg! Dit maakt de reis een stukje minder heftig en de kinderen vinden overnachten in een hotelletje vaak hartstikke leuk.

Gaan jullie naar het buitenland? Zo ja, hebben jullie wat aan mijn tips? Ik lees het graag in de reacties!

Geef een reactie