Een duurzamer huishouden? 5 tips voor grote gezinnen!

Duurzaamheid, klimaatverandering en het milieu zijn tegenwoordig veelbesproken thema’s. We vinden het als ouders steeds belangrijker om de wereld goed voor onze kinderen achter te laten. Maar met een groot gezin draaien de wasmachine en vaatwasser overuren en worden het toilet en de douche nét wat vaker gebruikt. Het is daarom best een uitdaging om niet te veel te verbruiken en duurzaam bezig te zijn. In deze blog heb ik je een handje op weg en geef ik 5 tips om je grote huishouden duurzamer te maken.

  1. Eet minder vlees

Veel vlees eten leidt tot ontbossing, meer land- en watergebruik, meer uitstoot van broeikasgassen en zelfs tot het verdwijnen van het regenwoud. Zeker niet goed voor het milieu dus! Als we allemaal een beetje minder vlees eten, kan dit een positief effect hebben op het milieu. Maar hier daadwerkelijk verandering in brengen, kan misschien lastig zijn. Maar je zult er – net zoals ik – achter komen dat vlees echt niet altijd iets toevoegt aan een gerecht. Wil je toch echt dat stukkie vlees serveren? Dat kan! Tegenwoordig hebben bijna alle supermarkten een ruime keuze in lekkere vleesvervangers. Zo heb je vegetarisch gehakt, vegetarische spekreepjes of kipstukjes en zelfs vegetarische schnitzels of hamburgers. Deze zijn haast niet van echt te onderscheiden. Kook dus eens wat vaker vegetarisch en voeg in plaats van vlees een vleesvanger of extra groenten toe. Eerder schreef ik al een blog over hoe minder vlees eten beter is voor het milieu, hoe wij dit thuis aanpakken en deelde ik een lekker vegetarisch gerecht. Je leest ‘m hier!

  1. Gebruik geen plastic zakjes

Hoewel het snel pakken van plastic boterham- of diepvrieszakjes voor de lunch van de kinderen makkelijk gaat, is het best wel onnodig. Plastic is erg slecht voor het milieu én het kost bovendien meer geld om steeds nieuwe zakjes te kopen. Erg zonde! Gebruik liever herbruikbare bakjes en trommeltjes. Hiermee bespaar je geld, denk je aan het milieu én worden de boterhammen van de kinderen niet meer geplet in hun schooltas. Win-win-win situatie ;).

  1. Neem je eigen tassen en groentenetjes mee als je boodschappen doet

Deze tip is aanvullend op de vorige. Ook plastic tasjes voor je groenten en boodschappen zijn goed te vervangen. Tegenwoordig kun je bij veel winkels, zoals HEMA en Dille & Kamille, groentenetjes kopen. Hartstikke handig voor het meenemen van je groente en fruit én beter voor het milieu! Investeer ook liever in een herbruikbare, katoenen shopper om voortaan je boodschappen in te vervoeren. Doe je vaak boodschappen vanuit je werk en heb je geen tijd om thuis een shopper op te halen? Leg er dan standaard eentje in je auto of bewaar een plastic tas in je werktas. Zo hoef je in ieder geval geen nieuwe te kopen!

  1. Let op het onnodig branden van lichten

Door lampen standaard uit te doen en geen onnodige verlichting aan te laten staan, kun je op jaarbasis heel wat besparen op het verbruik van elektriciteit. Dit scheelt je ook nog eens flink in de kosten. Mijn kinderen vergaten vaak de lampen uit te doen, maar door ze er steeds op te wijzen, hebben ze nu helemaal aangeleerd om deze voortaan altijd uit te doen als ze een kamer verlaten. Daarnaast is het goed om je gloeilampen te vervangen voor LED-lampen.

  1. Was op lagere temperaturen

Een groot gezin betekent veel was, en dus een wasmachine die overuren draait. Je ziet steeds meer wasmiddelfabrikanten die wasmiddel produceren dat geschikt is om koud mee te wassen. Door regelmatig te kiezen voor een lagere wastemperatuur, verbruik je een stuk minder energie. Maar je kleding wordt net zo schoon! Wist je dat als iedereen in Europa op een lagere temperatuur zou wassen, de CO2-uitstoot daalt met zo’n 3600000000 kilogram per jaar? Dat is gelijk aan 2 miljoen auto’s minder op de weg! Draai dus zeker wat vaker een koud wasje.

Ik hoop dat ik je met deze tips kan inspireren en helpen je huishouden wat duurzamer te maken! Welke dingen doe jij of wil jij gaan doen om je grote huishouden te verduurzamen? Ik lees het graag in de reacties (:

Geef een reactie