Wandelen met kinderen? Zo doe je dat!

Na een lange dag werken of op school op zitten, is het voor jou én je kinderen belangrijk om even buiten uit te waaien. Sinds de coronapandemie is wandelen al helemaal hot & happening! Wandelen is één van de dingen die nog wel mogen en bovendien heel gezond. Maar wandelen en kinderen kan weleens een lastige combinatie zijn. Niet alle kinderen staan namelijk te popelen om een lange wandeling te maken. In deze blog geef ik een aantal tips om je kinderen aan de wandel te krijgen!

Kies samen de plek

De keuze is reuze als het gaat om een plek om te wandelen. Gaan jullie naar het bos, het strand of de stad? Laat de kinderen kiezen! Kinderen vinden autonomie erg belangrijk en helpen bij de voorbereiding van de wandeling wakkert een hoop enthousiasme aan. Lopen jullie door de stad? Laat je kinderen kiezen welke straten jullie ingaan. Wie weet ontdek je zelf nog nieuwe plekjes (;

Kies de juiste afstand

Kinderen moeten met hun kleinere benen meer stappen zetten om dezelfde afstand af te leggen. Dit maakt het wandelen voor kinderen een stuk zwaarder. Zet dus even je eigen wandelstreven qua afstand en snelheid aan de kant. Wat een kind voor afstand aankan, is ook per kind verschillend. Loop je met het hele gezin? Dan kan het zijn dat het ene kind meer kan wandelen dan de ander. Kies dus een afstand die voor iedereen haalbaar is én leuk blijft. Heb je kleine kinderen mee? Neem dan voor de zekerheid een buggy mee. En als laatste: doe het stapje voor stapje. Bouw de afstand langzaam op. Voor je het weet staan je kinderen te trappelen om een lange wandeling te maken!

Verzin een leuke activiteit voor onderweg

Ik spreek uit ervaring als ik zeg dat het idee van wandelen kinderen niet per se meteen enthousiast maakt. Verzin daarom één of meerdere leuke activiteiten voor onderweg. Laat ze bijvoorbeeld op zoek gaan naar paddenstoelen of dierensporen, een hut bouwen, een goede wandelstok zoeken of zing tijdens het lopen samen jullie favoriete liedjes. Kies ook een route waar genoeg te doen en ontdekken is. Bijvoorbeeld koeien of herten langs de weg of een grote speeltuin of een ijssalon als eindpunt. Zo is er altijd iets om tijdens het wandelen naar uit te kijken!

Neem lekker veel pauze

Hebben je kinderen een goede klimboom of leuke speeltuin gespot? Zijn de buiken leeg of de beentjes moe? Neem dan even pauze van het lopen! Het inlassen van genoeg pauzes is erg belangrijk. Het zorgt voor wat afwisseling en speelmomenten voor de kids. Een pauze in het vooruitzicht motiveert bovendien om nog even door te lopen. Zorg dat je lekkere snacks mee hebt, die de kinderen tijdens een pauze kunnen oppeuzelen. Nog een tip: laat de kinderen van tevoren zelf de snacks uitkiezen. Dan hebben ze voor én tijdens het wandelen een concreet hapje om naar uit te kijken.

Zorg voor goede schoenen én kleding

Blaren, pijnlijke enkels of zeurende knieën? Dan is het wandelen al gauw niet leuk meer. Wil je regelmatig wandelen met je kinderen? Investeer dan zeker in goede wandelschoenen. Ook comfortabele kleding is belangrijk voor het wandelplezier. Trek bijvoorbeeld broeken aan met losse pijpen. Zo kunnen de kinderen lekker bewegen. Van al deze beweging kunnen kinderen het wel erg warm krijgen. Trek dus ook laagjes aan, zodat ze altijd iets kunnen uittrekken.

Ik ben erg benieuwd naar jouw wandelervaringen. Heb je aanvullende tips? Of heb je iets aan mijn tips gehad? Ik lees het graag in de reacties (:

Geef een reactie