Kinderopvangtoeslag omhoog in 2021: wat gaat er precies veranderen?

Nieuw jaar, nieuwe kansen. Na een fijne jaarwisseling met mijn gezin begin ik fris aan 2021. Hopelijk een jaar met minder narigheid en meer positiviteit. Ik las in een artikel dat de kinderopvangtoeslag omhoog gaat en dat is een fijne binnenkomer! Ik zocht voor je uit wát er dan precies verandert en hoe dit invloed heeft op jou.

Wanneer kom je in aanmerking voor kinderopvangtoeslag?

Kinderopvangtoeslag is een tegemoetkoming vanuit de overheid in de kosten van de kinderopvang. Als je kind naar een geregistreerde dagopvang, kinderopvang óf buitenschoolse opvang gaat, kun je hiervoor in aanmerking komen. Heb jij hier ook recht op? Je leest op de website van Rijksoverheid aan welke voorwaarden je moet voldoen.

Bereken waar je recht op hebt

De hoogte van deze toeslag hangt van verschillende factoren af: je inkomen, het aantal kinderen en de soort opvang. Per kind heb je recht op maximaal 230 uur per maand aan kinderopvangtoeslag. Dit aantal wordt berekend door middel van het aantal gewerkte uren van de ouder die het minst werkt. Daarnaast hanteert de overheid een maximumtarief. De Belastingdienst heeft een makkelijke tool ontwikkelt zodat je kan berekenen hoeveel toeslag je per maand kunt ontvangen.

Wat verandert er in 2021 in de kinderopvangtoeslag?

In 2021 wil de overheid de maximum uur-prijzen waarover je toeslag ontvangt verhogen. De aanpassingen op een rij:

  • Dagopvang gaat van €8,17 naar €8,46;
  • Buitenschoolse opvang van € 7,02 naar € 7,27;
  • Gastouderopvang stijgt met €6,27 naar €6,49.

Het zijn kleine aanpassingen, maar alle beetjes helpen  Of dit persoonlijk veel invloed heeft op jou, is lastig te zeggen. Zoals ik hierboven noemde hangt het van verschillende factoren af. Je kunt het makkelijk berekenen met de tool van de Belastingdienst!

Wat vind jij?

Ik ben benieuwd naar jouw mening. Hebben we het – op dit gebied – goed voor elkaar in Nederland? Of zijn er meer of andere aanpassingen nodig? Laat het me weten in de comments, ik ben erg nieuwsgierig!

Geef een reactie