Tips voor grote gezinnen in een kleine woning

Een kleine woning in combinatie met een groot gezin klinkt misschien ingewikkeld. Maar dat hoeft het niet te zijn! Met deze vier tips in je achterhoofd zorg je ervoor dat het allemaal nét wat soepeler gaat waardoor het prima leefbaar is met z’n allen. Lees gauw verder!

Richt je woning praktisch in

Het klinkt misschien logisch, maar het is heel belangrijk om te bekijken hoe je je woning het beste kunt inrichten. Is het bijvoorbeeld mogelijk om de keuken bij de woonkamer te betrekken? Zo krijg je een ruimtelijker gevoel en ontstaat er een echte leefruimte. Wat overigens ook helemaal in is tegenwoordig 😉

Houd rekening met elkaar

Je wilt je kinderen blij zien en ze niet beperken in hun activiteiten. Maar je moet ook rekening met elkaar houden. Als een kind een bijvoorbeeld een muziekinstrument beoefent kan dat voor behoorlijk wat overlast zorgen. Een tip: schaf een bijbehorende koptelefoon aan! De rest wordt niet gestoord en je kind kan alsnog met veel plezier doen wat hij of zij leuk vindt. Je voorkomt hiermee eventuele ruzies en er is meer rust in huis. Ontstaat er nu toch ergens ruzie over (wat heel normaal is)? Praat dit dan zo snel mogelijk uit! In kleine woningen is het lastig om je even terug te trekken, dus praat over dingen als je ergens mee zit.

Ruim regelmatig op

Weinig woonoppervlakte, een groot gezin, veel spullen. De perfecte combinatie voor een hoop rotzooi! Zorg ervoor dat alles een vast plek heeft en dat je 1x per dag even opruimt. Je voorkomt hiermee dat de troep zich opstapelt en je krijgt een routine (en hopelijk je kinderen ook), waardoor het uiteindelijk altijd meevalt. Wat ook een goede tip is, is om twee keer per jaar een grote schoonmaak te houden. Zijn de kinderen te groot voor spelen met auto’s? Doneer het aan iemand anders! En vergeet de kledingkasten niet: hier liggen meer dingen die weg kunnen dan je denkt. Opruimen geeft rust in huis, maar ook in je hoofd.

Ga naar buiten!

Op dit moment wordt het ons allemaal wat lastiger gemaakt, maar ga (coronaproof) voldoende naar buiten. Al is het maar een blokje om; even een frisse neus halen en jullie kunnen er allemaal weer tegenaan! Het is een uitlaatklep voor velen en het is gezond om naar buiten te gaan.

Herkennen jullie je hierin? Of hebben jullie nog aanvullende tips op mijn blog? Ik lees ze graag via onze social media kanalen of in de reacties hieronder!

Geef een reactie