Wat is kenmerkend aan het hebben van zonen?

Als moeder van vijf jongens krijg ik vaak vragen over hoe ik dat doe in een mannenhuis en of ik niet knettergek word van die drukte. Integendeel! Er gebeurt zoveel en ik zou niets liever willen. Maar hoe houd ik iedereen een beetje kalm? En wat zijn de uitdagingen bij het hebben van jongens? In deze blog vertel ik je meer over mijn gezin vol testosteron!

Energie voor tien

In huis draait het bij ons om buiten spelen, sport en eigenlijk alles waar een beetje actie in zit. Cliché, maar waar: jongens moeten hun energie kwijt. En dat is leuk om te zien, maar je moet ook goed opletten. Ze vliegen elkaar soms in de haren of ze slopen nét die mooie vaas waar je zo blij mee was. Frustrerend, maar het hoort er allemaal bij. Als ik bij vrienden kijk die dochters hebben, gaat het er meestal toch een stuk rustiger aan toe. Dat vergeet ik soms, dat dat ook kan. Mijn jongens zal je niet snel rustig aan een teken- of knutseltafel zien. Die hebben daar geen geduld voor en gaan liever naar buiten. Of ik dat jammer vind? Nee, die rode wangen van het buitenspelen zou ik niet willen missen!

Samen op de bank

Na zo’n hele dag ravotten vinden ze het stiekem ook heel fijn om ’s avonds met z’n allen op de bank te zitten. De tv aan of gezellig kletsen. Alhoewel, ik hoor ook iedere avond: “Mam, ik wil YouTube kijken, dat is véél leuker dan tv.” Dat snap ik niet altijd, maar dat zal wel een generatie-dingetje zijn 😉 Ik ben allang blij dat ze even lekker bij me komen zitten en inmiddels zijn ze op een leeftijd dat we leuke gesprekken hebben. Dat is een leuke fase!

Uitdagingen

Zoals ik al zei, erg veel geduld hebben ze niet. Het was voor mij en mijn man een uitdaging om ze aan het lezen te krijgen. Er is altijd wel iets van afleiding en ze gaan liever de hort op. Ook de pengreep bleef een dingetje. Maar hier struikelen meer ouders over geloof ik 😉

Zondag = bakdag

Onze weekenden staan, wederom, in het teken van sport. Maar op zondag is er vaak ook nog tijd om te bakken! Want ook dat vinden mijn jongens leuk om te doen. Gezellig met z’n allen helpen en aan het eind van de dag samen een stuk taart eten. Wat mij betreft de perfecte zondag! Ik moet toegeven dat we dit de afgelopen periode meer doen dan voorheen. Dat heeft natuurlijk veel te maken met het thuiszitten, maar we vermaken ons nog steeds prima! In een van mijn vorige blogs beschreef ik een aantal andere voorbeelden voor leuke thuisactiviteiten. Misschien heb je er nog wat aan!

Hoe ervaren jullie het om zonen te hebben? Is het ook zo’n drukke bedoeling bij jullie of gaat het er heel anders aan toe? Ik lees het graag in de reacties 🙂

Geef een reactie