Deze eigenschappen zijn een must voor elke moeder

Een goede moeder, wanneer ben je dat? Ik weet nog zo goed dat ik me in mijn eerste jaren als moeder zo druk maakte over of ik het allemaal wel goed deed. Ik hoor dat ook veel om me heen van moeders. Stuk voor stuk streefden ze naar het zijn van de ‘perfecte’ moeder. Achteraf gezien vraag ik me vaak af waar iedereen zich zo druk over maakt. Niemand is perfect, je kunt alleen je best doen. Toch zijn er wel een aantal eigenschappen die verdomde handig zijn om als moeder over te beschikken…

 1. Je hebt geduld

Hééééél erg belangrijk als je kinderen hebt. Zeker met een groot gezin. Kinderen opvoeden is een grote oefening in geduld. Vooral dreumesen, peuters en kleuters hebben er een handje van om je geduld tot in het extreme op de proef te stellen. Vijf minuten voordat jij de deur uit moet barst altijd de hel los. Een kind die z’n luier vol poept, een ander kind die op z’n knieën valt en weer twee anderen die elkaar in de haren vliegen. Om gillend gek van te worden! Adem in, adem uit … 😉

2. Je bent flexibel

Fysieke flexibiliteit is als moeder geen overbodige luxe. Het kan namelijk nog weleens voorkomen dat je met kind, rugtas én boodschappen tegelijkertijd op de fiets belandt. Maar als moeder is niet alleen fysieke, maar vooral ook mentale flexibiliteit belangrijk. Geen dag loopt namelijk zoals je ‘m gepland had. Het codewoord is schakelen. En geduld, heel veel geduld (zie punt 1).

3. Je hebt een sterk verantwoordelijkheidsgevoel

Kinderen moeten op tijd eten, drinken, slapen, naar school en ga maar door. Ze kennen (nog) geen gevaar, steken te pas en te onpas voorwerpen in hun mond (die daar niet voor bedoeld zijn) en hebben ook geen sterk doorontwikkelde sociale vaardigheden. Als ouder is het belangrijk dat jij een oogje in het zeil houdt en op ze let. Een beetje verantwoordelijkheidsgevoel is dus wel handig om te hebben!

4. Je kunt loslaten

Nadat je zes keer uitgelegd hebt dat je kind tot het eind van de straat mag fietsen, moet je er op een gegeven moment vertrouwen in hebben dat hij of zij dat ook daadwerkelijk doet. Kortom: je moet loslaten. Vooral als je kinderen ouder worden is loslaten voor veel ouders lastig. Het ene kind gaat studeren, de ander wil werken in het buitenland, weer een ander koopt op jonge leeftijd een huis. Als ouder wil je maar al te graag bemoeien met de keuzes die je kind maakt, maar de kunst is om op de juiste momenten los te laten. Moeilijk, maar o zo belangrijk!

5. Je durft om hulp te vragen

Hulp vragen of hulp aanvaarden: ik vind het maar moeilijk. Als moeder heb ik mezelf aangeleerd om mezelf weg te cijferen. Al die drukte, rennen van hot naar her. Ergens voelt het ook wel alsof het erbij hoort, maar soms is een helpende hand gewoon heel erg welkom. Dus vraag je kinderen eens om mee te helpen met de afwas. Klop een keertje extra aan bij je (schoon)ouders voor een avondje oppassen. En mijn persoonlijke favoriet: huur een schoonmaakster in (als je de financiële mogelijkheden hebt, natuurlijk). Dat je het wel zelf kan, betekent immers niet dat je het ook allemaal alleen zelf hoeft te doen!

Alle eigenschappen die ik hierboven noem worden dag in, dag uit op de proef gesteld als moeder. De ene dag gaat het goed, de andere dag helemaal niet. Wat ik geleerd heb is om milder voor mezelf te zijn. Ik hoef geen perfecte moeder te zijn! En hoe zit het met jullie? 🙂

Geef een reactie