Vakantie in het buitenland met een groot gezin

Op vakantie gaan met een groot gezin is héérlijk en super stressvol tegelijkertijd. Vooral vooraf is het paniek en chaos geblazen: want hoe vind je een vakantie die helemaal naar wens is voor alle gezinsleden? En die bovendien nog betaalbaar is ook? Zeker als je voor een vakantie in het buitenland gaat is het even goed zoeken. Hoe ik te werk ga bij het boeken en plannen van zo’n vakantie lees je in deze blog.

Top drie bestemmingen

De allereerste keuze die gemaakt moet worden is de keuze voor een bestemming. Daarvoor ga ik eerst zelf op onderzoek uit. Willen we met de auto of met het vliegtuig? Welke landen zijn betaalbaar en kindvriendelijk? In welk land zijn de weersomstandigheden gunstig? Ik zorg ervoor dat ik een selectie van drie landen heb en laat vervolgens de kinderen kiezen. Vorig jaar selecteerde ik bijvoorbeeld Griekenland, Spanje en Kroatië en kozen de kinderen uiteindelijk voor Griekenland.

De zoektocht naar een accommodatie

En dan begint de grote zoektocht naar een accommodatie. Ga je voor een hotel, appartement of toch camping? Ik ben zelf groot fan van de camping. Dit is niet alleen super leuk maar ook nog eens betaalbaar. Het nadeel aan de camping is dat het wel wat meer gedoe is met een groot gezin. Je moet werkelijk aan álles denken. Wat ook een optie is, is een camping waar je tent al klaarstaat en ingericht is. Scheelt weer een boel gedoe, maar is ook een stuk duurder. In veel landen kun je met grote gezinnen ook een privé-villa huren. Zeker in landen als Tsjechië, Slovenië en Kroatië is dit redelijk betaalbaar. En vaak heb je dan ook nog een privé-zwembad tot je beschikking. Wil je liever een hotel? Dan moet je meerdere kamers boeken. Een reisbureau kan je helpen bij het vinden van de beste deals en ervoor zorgen dat je als groot gezin kamers naast of dichtbij elkaar hebt.

Zoveel mensen, zoveel wensen

Mijn eigen stressniveau gaat vaak een stuk omlaag zo gauw ik me besef dat ik onmogelijk aan iedereens wensen kan voldoen en dit dus ook niet hoeft. Onze oudste jongens willen het liefst de hele dag voetballen, de jongste speelt graag op het strand, mijn man kan uren rondstruinen in dorpjes en steden… En dan heb ik zelf ook nog zo mijn wensenlijstje! Met andere woorden: ik kan simpelweg niet alle wensen in één vakantie proppen. En dus moet iedereen water bij de wijn doen.

Eén ding weet ik zeker: als er een zwembad bij onze accommodatie zit is iedereen binnen het gezin blij. Ikzelf ben niet zo’n waterrat maar vindt het heerlijk als de kinderen zichzelf een paar uur vermaken en ik eindelijk toe kom aan een goed boek. Wanneer je een vakantie in het buitenland met een groot gezin wilt boeken is het slim om – net als ik – op zoek te gaan naar een gemene deler. Iets wat iedereen binnen het gezin fijn vindt. Bijvoorbeeld een camping met een animatieteam, een hotel met een zwembad of een appartement dichtbij een stadje.

Zo min mogelijk bagage

Hoe groter het gezin, hoe meer bagage. Wij maken er daarom altijd een sport van om zo minimalistisch mogelijk op vakantie te gaan, het liefst met alleen handbagage. Dat doe je door kritisch te zijn op het aantal setjes kleding dat je mee neemt. Wordt het mooi weer en is er een zwembad of meertje in de buurt? Grote kans dat jullie dan een groot deel van jullie tijd in zwemkleding doorbrengen. Bovendien is het op vakantie minder erg als je een keer een vlek in je shirt hebt of je broek een dag langer draagt. Ook qua schoenen kun je ruimte besparen. Bij ons mag iedereen twee paar meenemen: een setje stevige (wandel)schoenen én een paar slippers of sandalen.

Naast kleding, gaan er natuurlijk nog veel meer spullen mee op vakantie. Ook daar kun je kritisch op zijn! Handdoeken vervangen wij altijd door microvezel handdoeken die je superklein kunt opvouwen. Ook opblaasbare spullen zijn hier favoriet: van autozitje tot luchtbed. Superhandig! Qua speelgoed zorg ik altijd voor papier, stiften en een paar gezelschapsspellen voor algemeen gebruik. Verder mogen de kinderen allemaal één eigen speelgoedstuk meenemen. Op vakantie hebben ze toch genoeg te zien en te doen!

Go, go, go!

En dan is het eindelijk zover: we gaan op vakantie! De dag vóór vertrek is iedereen vol (gezonde) spanning bij ons in huis. En ook de heenreis is vaak nog stressvol en druk. Maar als we dan eenmaal op onze buitenlandse bestemming zijn begint het genieten! Om het ook op vakantie nog een beetje betaalbaar te houden zorg ik er trouwens voor dat er altijd een mogelijkheid is om zelf te koken op de verblijfplaats. Dit scheelt heel veel geld! Verder selecteer ik ook bewust een aantal betaalbare uitjes, zodat we niet voor verrassingen komen te staan. Mijn laatste tip? Relax! 🙂

Geef een reactie