10 low-budget uitjes voor grote gezinnen

De zomervakantie staat voor de deur. Voor grote gezinnen betekent dat vaak drukte in huis. Ik houd er wel van, die chaos! Wij proberen tijdens de zomervakantie ook vaak een paar activiteiten met het gezin te ondernemen. En dan hebben we het niet over pretparken, vakanties en dierentuinen: die zijn namelijk onbetaalbaar met een groot gezin. Maar wist je ook dat er genoeg leuks te beleven is tegen een kleiner prijsje? Om je te inspireren heb ik 10 low-budget uitjes met grote gezinnen verzamelt. Veel plezier!

1.    Geitjes kijken op de kinderboerderij

De dierentuin mag dan handen vol geld kosten, de kinderboerderij is vaak gratis! En op de kinderboerderij is net zoveel te beleven: van geitjes aaien tot kippen voeren en ezels nadoen. Is de kinderboerderij in jouw stad of dorp al bekend terrein en daardoor niet meer zo interessant? Kijk dan eens of er in de buurt ook een andere kinderboerderij is. Leuk voor de afwisseling!

2.    Picknicken met het hele gezin

Niets is leuker dan met een grote mand vol lekkers neerploffen op een kleedje in de natuur. Een picknick is iets wat wij elke zomer minimaal één keer doen. Vaak plakken wij er ook nog een fietstocht aan vast: eerst 10 kilometer fietsen en dan lekker picknicken. Kies een leuke plek uit, verzamel al het lekkers en hoop op mooi zonnig weer. Dan kan je picknick niet meer stuk!

3.    Een mooie strandwandeling maken

Lekker uitwaaien op het strand terwijl de kinderen zich vermaken met zandkastelen bouwen en in het water spelen. Naar het strand gaan is leuk op een warme zomerdag, maar misschien nog wel leuker op een mooie herfstdag of voorjaarsdag! Je kunt dan prachtig wandelen langs het water of door de duinen. Het allerleukste aan dit uitje? Het is – op misschien de parkeerkosten na – helemaal gratis!

4.    Een bezoekje aan de IKEA

Op een regenachtige dag is een bezoekje aan de IKEA bij ons geliefd. Let wel op: momenteel is het bij IKEA vanwege corona niet toegestaan om met meer dan twee personen naar binnen te gaan, maar wie weet wordt dit de komende periode versoepeld. Zorg ervoor dat je een beetje vroeg gaat, dan voorkom je megadrukte. De kinderen vinden het leuk om te spelen in Småland en kunnen zich enorm verheugen het softijsje van 50 cent (die ze natuurlijk zelf mogen tappen). Dit uitje is in principe gratis, op het softijsje na. Maar pas op: bij de IKEA stap je bijna nooit naar buiten zonder iets (wat je niet nodig hebt) te kopen dus dit kan nog weleens uitlopen op een duur grapje 😉

5.    Vliegtuigen spotten

Een regionale luchthaven in de buurt? Dat is de ideale plek om te gaan vliegtuigspotten met kinderen. Ik weet nog goed dat we dit voor het eerst gingen doen met onze jongens. Ze keken hun ogen uit! Voor kinderen is het enorm bijzonder om van dichtbij te zien hoe zo’n vliegtuig opstijgt en landt.

6.    Een spelletjesavond organiseren

Oké, oké, ik geef toe: dit is geen echt ‘uitje’. Voor deze low-budget activiteit voor een groot gezin hoef je namelijk de deur niet uit. Dit kun je gewoon aan je tuin- of keukentafel doen: een spelletjesavond! Onlangs schreven we al een artikel met daarin de vijf leukste bordspellen voor grote gezinnen. Gegarandeerd een succes!

7.    Een speurtochtwandeling uitzetten

Een wandeling maken is heerlijk! Helaas denken kinderen daar vaak anders over. Volgens onze jongens is wandelen saai, vermoeiend en niet interactief. Daar heb ik een goede oplossing voor: maak wandelen leuk met een speurtocht! Je kunt bijvoorbeeld met stoepkrijt een route door de buurt uitzetten en de kinderen een vragenlijst voor onderweg meegeven. Ze moeten voorwerpen zoeken, vragen beantwoorden of foto’s maken. Daar houd je ze zo een paar uur zoet mee!

8.    Een bezoekje aan de bieb

De bieb is een leuke plek om samen met je kind(eren) te bezoeken. Oók als je kinderen niet dol zijn op lezen. De bezoekersregels zijn nu wat strenger in verband met Corona, dus check dit van tevoren. Vaak worden in bibliotheken extra activiteiten georganiseerd, zoals voorleesmiddagen of muziekoptredens. Bovendien is het dé plek bij uitstek om je kind te helpen met lezen en schrijven. Houd de website van de lokale bibliotheek in de gaten voor aankomende events.

9.    Spelen in de speeltuin

Deze doet het ook altijd goed, zeker als je jonge kinderen hebt: een (mid)dagje naar de speeltuin. Veel speeltuinen zijn gratis, voor sommige andere speeltuinen betaal je een klein toegangsprijsje. Springen op de trampoline, glijden van de glijbaan en spelen in de zandbak. Stiekem vinden niet alleen onze kinderen dit low-budget uitje naar de speeltuin leuk, maar wij zelf vermaken ons er ook prima!

10. Een kijkje nemen op een lokale boerderij

Voor kinderen is het enorm leuk om te zien waar melk, kaas en eieren vandaan komen. Daarom is het leuk om een keer een boerderij in de buurt te bezoeken. Als je eens rondzoekt op Google vind je vaak wel een boerderij in de buurt die gratis te bezoeken is. Bovendien is er vaak een speeltuintje bij en kun je er wat eten of drinken. Kortom: een leuk low-budget uitje met een groot gezin.

Hopelijk heb ik je een beetje kunnen inspireren met deze 10 low-budget uitjes voor gezinnen. Heb jij nog andere tips voor goedkope uitjes met grote gezinnen? Laat dan een reactie achter in de comments!

Geef een reactie