Een groot gezin én een liefdesleven

Opstaan, ontbijtjes maken, schoolrun, de was wegwerken, haal- en brengservice voor de speeldates en sportactiviteiten, boodschappen doen, koken, naar bed brengen, huishouden… Tja, het leven met een groot gezin is druk en hectisch. Zeker als je – zoals ikzelf – daarnaast ook nog een baan hebt. Vrijwel al mijn tijd besteed ik aan de kinderen, het huishouden of mijn werk. En dan schiet aandacht voor mijn partner (en andersom) er nog weleens bij in. Herkenbaar? Zijn jullie soms ook meer een praktisch aanpakkers-duo dan een liefdevol koppel? Dan komt deze blog als geroepen. Ik geef namelijk een aantal tips om tijd en aandacht voor elkaar te maken, naast een druk gezin.

Datenight

Een spontaan gezellige avond uit met z’n tweeën zit er met vijf kids niet in. Plan bewust tijd voor elkaar! En dat hoeft niet wekelijks, maar maandelijks een etentje samen moet toch lukken!? En plan flink vooruit, want anders blijft het bij een eenmalige actie en voor je het weet ben je 5 maanden verder. Spreek met een vaste oppas af dat hij of zij bijvoorbeeld iedere tweede donderdagavond van de maand komt. Hiermee creëer je een vaste datenight. Echts iets om naar uit te kijken samen!

Televisie uit

Kinderen op bed, televisie aan en lekker chillen op de bank samen. Dat klinkt als een relaxt avondje met z’n tweeën, maar soms is het gezelliger om de televisie juist uit te zetten en met elkaar in gesprek te gaan. Echt tijd en aandacht voor elkaar. Met een glas wijn of een kop thee goede gesprekken voeren aan de keukentafel. Of buiten in de tuin bij de vuurhaard.

App contact

Ondanks dat jullie allebei super druk zijn, is het een kleine moeite om elkaar zo nu en dan een lief berichtje te sturen. Gewoon om even te laten weten dat je aan elkaar denkt. Of om iets leuks (wat niet met de kinderen te maken heeft) te delen. Het zijn die kleine momenten en gebaren die ertoe doen.

Ga tegelijk naar bed

Na een hectische avondspits kan het soms verleidelijk zijn om lekker op tijd naar bed te gaan. Dat is prima, maar doe dit dan wel samen. Klets nog wat, bespreek de dag en maak nog even bewust tijd voor elkaar. Het kan natuurlijk voorkomen dat de een beneden nog een serie wil afkijken en de ander alvast gaat slapen. Maar maak hier geen gewoonte van. Vlak voor het slapen gaan, is juist het moment om nog even tijd met elkaar door te brengen, zónder de kinderen.

Een weekendje weg

Hoewel dit wat lastiger is om te plannen met vijf kinderen, onmogelijk is het niet. Zeker niet als het streven is om slechts één weekend per jaar er samen tussenuit te gaan. En dat hoeft helemaal geen ingewikkelde stedentrip met het vliegtuig te zijn. Plan jullie weekend weg ruim van tevoren zodat je voldoende tijd hebt om oppas of (verschillende) logeeradresjes te regelen. Het kost wat tijd en moeite om het voor elkaar te krijgen, maar eenmaal gepland is het maximaal genieten. Ik kan het iedereen aanraden!

Hoe zorg jij ervoor dat jij en je partner voldoende tijd aan elkaar besteden? Laat het me weten in de comments.

Geef een reactie