Top 5 bordspelletjes voor een groot gezin

Wat is er nu gezelliger dan een ouderwets avondje bordspelletjes spelen?! Het is de perfecte activiteit voor een groot gezin! Tenminste, als je een beetje tegen je verlies kunt … 😉 Hier in huis zijn de spelletjesavonden altijd een heel groot succes. We trekken dan verschillende spellen uit de kast, zetten iets lekkers op tafel en maken er een echte competitie van. In deze blog heb ik onze persoonlijke top vijf van leukste bordspelletjes op een rij gezet. Let’s play a game!

1.    De Grote Dalmutti

8-99 jaar | 4 – 8 spelers | 15 minuten per ronde

Niet alle spellen kunnen gespeeld worden met een groot gezin. De Grote Dalmutti wel! Dit spel kun je met maximaal 8 personen doen. Het is een simpel kaartspel: tachtig speelkaarten moeten zo snel mogelijk uitgespeeld worden. Lukt het je om als eerste je kaarten kwijt te raken, dan ben je de volgende ronde De Grote Dalmutti. Eindig je echter als laatste, dan ben je de volgende ronde de Grote Dienaar van De Grote Dalmutti en moet jij steeds alle kaarten verzamelen, schudden en uitdelen, fris halen, chips bijvullen, de afwas doen. Kortom: wat de Grote Dalmutti hem opdraagt.

2.    Monopoly Junior

4-12 jaar | 2 tot 4 spelers | 30 minuten

Als ouder van een groot gezin heb je vaak jongere én oudere kinderen. Dan moet je wel een beetje rekening houden met de moeilijkheidsgraad van de spellen. Zijn jouw kids tussen de 4 en 12 jaar? Dan is het leuk om Monopoly Junior te spelen! Een makkelijkere versie van de volwassen variant. In dit spel leren kinderen op de leukste manier geld verdienen en winnen. Race over het bord, koop elk vakje waarop je eindigt, verdien geld en pak Kanskaarten. Als één speler geen geld meer heeft, tellen de anderen hoeveel geld zij hebben. De speler met het meeste geld is de winnaar!

3.    Beverbende

6-99 jaar | 2 tot 6 spelers | 20 minuten

Beverbende is bij uitstek geschikt voor grote gezinnen! In dit spannende spel gaan tactiek en geheugen hand in hand. Je hebt vier kaarten met strafpunten gedekt voor je liggen, maar je mag er maar twee bekijken. Als je aan de beurt bent, trek je een kaart en doe je daar een actie mee. Zo kun je de kaart tegen één van je gedekte kaarten ruilen of zelfs invloed uitoefenen op de kaarten van de andere spelers. Als jij de minste strafpunten hebt, win je de ronde. Het spel is snel uit te leggen en speelt lekker snel weg. Ideaal!

4.    Ticket to Ride: Europe

8-99 jaar | 2 tot 5 spelers | 60 minuten

Dit spel is de persoonlijke favoriet van ons gezin. In dit spel is het doel om bepaalde Europese steden met elkaar te verbinden. Dit doe je door middel van treintjes op routes tussen deze steden te leggen. Voor het leggen van treintjes én voor het verbinden van steden scoor je punten. Maar let op: het aantal routes naar steden is beperkt. Wie het eerst komt, wie het eerst maalt. En verbind je bepaalde steden niet? Dan krijg je daar minpunten voor. Uiteindelijk wint de speler met de meeste punten! Het spel is geschikt voor alle leeftijden, enorm spannend en duurt niet al te lang (voor zo’n groot bordspel). Absoluut een topper voor een groot gezin!

5.    Exploding Kittens

7-99 jaar | 2 tot 5 spelers | 15 minuten

Dit spel heeft voor behoorlijk wat lol (en stress) in huis gezorgd! Exploding Kittens is een tactisch kaartspel. Je neemt kaarten van de stapel totdat je één van de gevreesde exploderende kittens trekt. Dan heb je meteen verloren. Met alle andere kaarten kun je jezelf verdedigen, aanvallen, een beurt overslaan of de katten afleiden. Het is een soort Russisch Roulette, maar dan met exploderende kittens 😉 Klinkt vreemd hè?! Je moet het gewoon eens proberen!

Doen jullie zelf vaak bordspellen met het gezin? En welke spellen zijn bij jullie favoriet? Laat het weten door een reactie achter te laten in de comments.

Geef een reactie