Help, mijn speelgoedkast ontploft! 5 tips voor overtollig speelgoed

Lijkt je huis soms een ontploft speelparadijs en struikel je om de haverklap over skateboards, puzzels en legostukjes? Eén van de bijkomstigheden van een groot gezin is dat je waarschijnlijk héél veel speelgoed in huis hebt. Hoe voorkom jij dat de speelgoedkasten uit hun voegen barsten en de zolder vol ligt met ongebruikte kinderspullen? In dit artikel laat ik je zien hoe ik omga met overtollig speelgoed.

Hergebruiken

Je kunt het speelgoed natuurlijk hergebruiken. Laatst hoorde ik van een vriendin dat zij oud speelgoed bijvoorbeeld hergebruikt als knutselmateriaal. Denk aan een kunstwerk van puzzelstukjes, of een onderzetter van oude Scrabble-stenen. Dit is niet alleen heel leuk om te doen, maar ziet er ook nog eens heel erg gaaf uit! Zelf hergebruik ik ons speelgoed op een andere manier: dan leg ik het op zolder en haal ik het een jaar later weer naar beneden. De jongens hebben dat soms niet eens door. Voor hen lijkt het dan net nieuw speelgoed!

Verkopen

Als je kasten écht uitpuilen en veel speelgoed al jaren ongebruikt in de kast ligt is het misschien toch tijd om afscheid te nemen. Je kunt het oude speelgoed bijvoorbeeld op Marktplaats zetten en zo verkopen aan iemand die er misschien nog jaren plezier van heeft. Ook leuk: samen met je kinderen op de rommelmarkt staan (ook al zit dat er nu vanwege de coronacrisis even niet in).

Weggeven

Lukt het niet om het speelgoed te verkopen? Of vind je het leuker om iemand het oude speelgoed cadeau te doen? Geef het speelgoed dan weg! Bijvoorbeeld aan vrienden, familie of collega’s. Ook kun je het naar een kringloopwinkel brengen, zodat het daar weer opnieuw verkocht kan worden. Je speelgoed krijgt zo een tweede leven!

Doneren

Je kunt het speelgoed weggeven aan bekenden, maar ook doneren aan een goed doel.

In Nederland leven nog altijd veel gezinnen onder de armoedegrens. Zij kunnen het speelgoed dat bij jou in de weg staat waarschijnlijk heel goed gebruiken. In veel steden en dorpen vind je een speelgoedbank. Het werkt hetzelfde als de voedselbank en wordt soms zelfs onder één dak georganiseerd. Het doel van de speelgoedbank is vervolgens om dat speelgoed door te geven voor verjaardagen van kinderen wiens ouders dit niet kunnen betalen.

Weggooien

Het weggooien van speelgoed staat echt ver (héél ver) onder aan mijn lijstje. Goed speelgoed gooi ik namelijk nooit weg. Dat vind ik doodzonde. Maar soms is speelgoed gewoon echt op, kapot of niet meer compleet. Ook veel ‘kleine rommeltjes’ zoals speelgoed gewonnen op de kermis of gekregen in een restaurant beland bij ons nog weleens in de vuilnisbak.

Heb jij nog andere tips voor overtollig speelgoed? Laat het dan weten door een reactie achter te laten 🙂

Geef een reactie