10 tips voor effectief thuiswerken met kinderen


Door het coronavirus zijn veel ouders genoodzaakt om thuis te werken. Zeker met een groot gezin lijkt dat soms mission impossible. Maar, met een beetje creativiteit (en een boel geduld) kom je er wel! In deze blog geef ik je tien praktische tips over thuiswerken met kinderen.

1. Maak een strak schema

Als ouder weet je hoe belangrijk plannen en regelen is. In deze tijd is dat nog net even iets belangrijker. Maak daarom samen met je partner strakke dagschema’s. Wie werkt wanneer? Wie kookt? Wie zorgt dat de kinderen zich vermaken? Door het vast te leggen, voorkom je een boel chaos en irritaties!

2. Wissel af met een vriendin of buurvrouw

Grote kans dat je vriendinnen of buurvrouw zich in dezelfde situatie bevinden. Het is daarom – zolang iedereen gezond is en geen klachten heeft – slim om samen te werken. Je kunt bijvoorbeeld een dagdeel voor haar kinderen zorgen, en zij een ander dagdeel voor jouw kinderen. Zo kun je beide een paar uur geconcentreerd en efficiënt werken!

3. Bouw een kamer om tot speelparadijs

Geef je kinderen één ruimte in huis waar ze helemaal hun gang mogen gaan. Haal alles uit de kamer en verbouw deze tot paradijs. Leg de kamer bijvoorbeeld vol met speelgoed, bouw een hut, verstop snoepzakjes en zet er een televisie neer. Een dagje uit in eigen huis!

4. Een kind kan de was doen

Je kunt je kind natuurlijk de hele dag voor de televisie zetten, maar je kunt ze ook klusjes in huis laten doen. Vraag bijvoorbeeld of ze de boekenkast uitzoeken, auto wassen of slaapkamer opruimen. Over het algemeen vinden kinderen dat best leuk. Je kunt er ook altijd een beloning tegenover zetten!

5. Zorg dat je een vaste werkplek hebt

Zorg ervoor dat je een vaste plek in huis claimt als jouw werkplek. Het liefst een plek waar je je even helemaal kunt afsluiten. Dat is niet alleen voor jezelf prettig, maar ook voor de rest van je gezin fijn. Zo zorg je ervoor dat de scheidingslijn tussen werk en privé zichtbaar blijft!

6. Zeg maar dag tegen die 9-tot-5-mentaliteit

Met je gezin om je heen is het overdag vaak lastig om te concentreren. Wellicht lukt het je vroeg in de ochtend of later in de avond wél. Overleg daarom met je werkgever of het mogelijk is om je werktijden te verschuiven.  

7. Gebruik een geluiddempende koptelefoon of oordoppen

Met de geluiden van een groot gezin de hele dag om je heen, ga je die collega met z’n irritante gefluit of nutteloze verhalen nog bijna missen! Om je echt even af te sluiten, raden we daarom aan een geluiddempende koptelefoon of oordoppen te gebruiken. Wat een rust!

8. Ga ‘samen’ thuiswerken met je kinderen

Nog een leuk idee: samen met je kinderen thuiswerken. Ook al gaan de oudste kinderen niet fysiek naar school, ze hebben wel huiswerk te doen. En voor de jongsten pak je de kleurdoos erbij zodat ze een tekening kunnen maken terwijl jij aan het werk bent. Richt eventueel ook een speciale werkplek in voor je kinderen. Zo zijn jullie ‘samen’ aan het thuiswerken! Het werkt motiverend – zowel voor de kinderen als jouzelf – om de tijd bij te houden en te timeboxen. Dus pak er een kookwekker bij, draai deze op een uur en spreek met je kids af dat na een uur geconcentreerd werken, er even mogen gepauzeerd mag worden met een drankje en wat lekkers.

9. Neem genoeg pauzes

Breek je dag echt in delen en neem op tijd pauze. Een ononderbroken werkdag met je kinderen is nou eenmaal niet mogelijk, dus besteed tussendoor tijd om even met je kinderen te spelen.

10. Adem in, adem uit

Een laatste – en misschien wel de belangrijkste – tip. Blijf ademhalen! Thuiswerken met kinderen is nou eenmaal niet ideaal. Je kunt je er keihard tegen verzetten, of het gewoon accepteren zoals het is. Grote kans dat je niet zo efficiënt werkt als op je werk, maar alles wat wél lukt is bonus.

Hoe doen jullie dat momenteel? Werken jullie ook vanuit huis met de kinderen om je heen? Alle tips zijn welkom! Laat daarom een reactie of goed idee achter in de comments. Laten we elkaar in deze roerige tijden een beetje helpen.

 

Meer lezen? Lees ook mijn laatste blogs! 

Met je kinderen goede doelen steunen

Elke dag vlees eten? Zeker niet nodig!

Kinderen weigeren op de opvang? Wel of niet vaccineren

Geef een reactie