Met je kinderen goede doelen steunen


Wist je dat ruim 85% van de Nederlanders geld geeft aan goede doelen? We steunen met z’n allen wel honderden goede doelen met allemaal hun eigen thema. Niet iedereen gaat hetzelfde onderwerp evenveel aan het hart, dus iedereen heeft dan ook zijn eigen voorkeur in de goede doelen die ze steunen. Op tv en op internet zien kinderen genoeg over alle ellende die zich in de wereld afspeelt. Mijn jongens stellen hier zo nu en dan ook wel eens vragen over (wat natuurlijk niet meer dan logisch is). Ik vind het ook belangrijk dat mijn kinderen zich bewust zijn van problemen zoals armoede, ziekte, oorlog, (milieu)vervuiling en dierenmishandeling. Het kan geen kwaad als ze ook weten welke goede doelen er op de wereld zijn die die hier iets tegen doen. Hoe praten jullie over dit soort thema’s zonder dat het een heel heftig of negatief gesprek wordt?

 

Ellende op de wereld; is dat iets voor kinderen?

Doordat alle informatie tegenwoordig zo toegankelijk is, is de kans groot dat kinderen ook al op jonge leeftijd geconfronteerd worden met alle ellende die zich in de wereld afspeelt. Zo heb ik bijvoorbeeld een keer een artikel gelezen over een jongetje dat met zijn vriendjes op het schoolplein IS filmpjes had gezien. Vreselijk! En toch is dit iets wat wel vaker voorkomt. Het kan zomaar gebeuren dat deze filmpjes uitlekken en dat kan nogal shockerend zijn voor kinderen. Het is dus belangrijk om hierover te praten met ze! Vind je het lastig om te bepalen welke informatie je kind aan kan? Luister dan naar je intuïtie. Jij kent je kind het beste en weet wat hij of zij emotioneel aan kan qua leeftijd, inlevingsvermogen en relativeringsvermogen. En probeer een gesprek over nare dingen altijd positief af te sluiten!

 

Geldinzamel- en doneeracties

Kinderen kunnen op vroege leeftijd al deelnemen aan een doneer- of geldinzamelactie. Ze worden zich dan al bewust van praktische zaken, zoals wat je met een bepaald geldbedrag kunt betekenen voor andere mensen. Ze leren daarnaast ook dat je meer hulp kunt bieden door samen te werken. Er zijn verschillende manieren waarop je kinderen het goede doel kunnen steunen.

 

Spaarpotje

Maak voor je kind twee spaarpotjes; één voor henzelf en één voor het goede doel (bijvoorbeeld voor arme kindjes). Hier kunnen ze dan kleingeld en muntjes instoppen en eens in de zoveel tijd kun je dit aan een goed doel schenken. Betrek je kinderen er ook bij wanneer je het goede doel uitkiest. Ga samen in gesprek om te kijken waar jouw kinderen of jullie als gezin waarde aan hechten.

 

Speelgoed doneren

Verzamel samen speelgoed om te doneren! Iedereen heeft wel oud speelgoed thuis wat niet meer wordt gebruikt. Op de school van mijn jongens wordt een aantal keer per jaar een inzamelingsactie georganiseerd. Hier kun je dan je speelgoed naartoe brengen en de school zorgt dat het op de juiste plek terecht komt. Doet de school van je kinderen dit niet? Kijk dan eens op de website van Het vergeten kind waar je spullen heen kunt brengen. Er bestaat ook nog een zogenaamde ‘speelgoedbank’, alleen zit deze niet overal in Nederland. Google dus eens of er eentje bij jou in de buurt zit.

 

Andere manieren

Vaak organiseren scholen ook een sponsorloop of een kinderpostzegelverkoopactie. Doe hier zeker aan mee, ook dit is een goede doelen actie! Je kunt een keertje de website van de dierenbescherming bekijken. Hier staan tips en actieplannen die je met je kinderen kunt uitvoeren voor het goede doel. Zijn jullie natuurliefhebbers? Dan kun je ook het strand of het bos plasticvrij maken! Dit kan als georganiseerde actie, maar je kunt het natuurlijk ook op eigen houtje doen. Zo ben je lekker de hele dag buiten én doe je iets goeds voor de wereld!

 

Hopelijk hebben jullie iets aan deze tips. Steunen jullie (kinderen) goede doelen? Op welke manier creëren jullie bewustzijn bij jullie kinderen? Laat het weten in de reacties!

 

Meer lezen? Lees ook mijn laatste blogs! 

Elke dag vlees eten? Zeker niet nodig!

Kinderen weigeren op de opvang? Wel of niet vaccineren

Grootmoeders tips bij zieke kinderen

Geef een reactie