Hulp bij huiswerk


Huiswerk maken: de meeste kinderen vinden er niks aan. Ze gaan liever gamen, buiten spelen of YouTube filmpjes kijken dan ingewikkelde wiskunde opdrachten maken. Help jij jouw kinderen bij het maken van huiswerk? En hoe doe je dat dan? In deze blog geef ik 5 concrete tips. Van het aanbrengen van routine tot de oefenboekjes van Brainz@work. Veel leesplezier 🙂

 

1. Eerst zelf proberen, dan pas papa of mama!

Vaak hebben ouders de neiging om het huiswerk van hun kinderen over te nemen. Voor je het weet ben jij een boekverslag aan het schrijven en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Laat ze altijd eerst zelf nadenken en proberen. Wanneer ze er écht niet uitkomen, dan is het uiteraard prima om te helpen. Denk hierbij aan de drie vragenregel: je kind mag drie vragen stellen, hierna moet hij of zij het zelf weer proberen.

 

2. Hulpmiddelen

Merk je dat je zoon of dochter een beetje achterblijft bij de rest van de klas? Dan zijn er genoeg hulpmiddelen voor thuis. Zo maakten wij veel gebruik van de boekjes van Brainz@work. Brainz@work verkoopt oefenboekjes voor kinderen die in groep 3, 4 of 5 zitten en moeite hebben met rekenen of spelling. De lesboekjes zijn samengesteld door ervaren leerkrachten en een interne begeleider. Bij ons thuis werkte dit echt goed, vooral omdat er leuke, aansprekende opdrachten in staan. Mijn zoons vonden het daardoor minder erg om thuis – na schooltijd – nog wat extra oefeningen te maken.

 

3. Routine

Waar je kinderen hun huiswerkopdrachten doen, maakt in de meeste gevallen niet uit. Als het maar in een enigszins rustige omgeving is. Wat daarentegen wél belangrijk is, is routine aanbrengen. Bij ons thuis gaat het als volgt: de kinderen komen thuis van school, onder het genot van wat lekkers bespreken we de schooldag, daarna is het tijd voor huiswerk. En dit gaat echt niet altijd zonder gezeur en gesputter. Maar door routine te creëren, weten ze waar ze aan toe zijn. Het vaste huiswerkmoment kan bijvoorbeeld ook gepland worden direct als ze uit school komen, voordat er gespeeld mag worden. Of direct na het avondeten, terwijl jij op je gemak de keuken opruimt en een kopje koffie drinkt.

 

4. Maak gebruik van de technologie

De kans is groot dat je met jouw kind afspreekt dat hij of zij de iPad pas krijgt als al het huiswerk af is. Probeer dan eens de technologie in je voordeel te gebruiken! Er zijn heel veel apps waarbij kinderen spelenderwijs bepaalde opdrachten kunnen doen. Waarschijnlijk vindt je kind het op deze manier veel interessanter én leuker dan werken vanuit een boekje.

 

5. Praat af en toe met de leerkracht

Met welke vakken heeft jouw kind moeite? En welke opdrachten maakt hij of zij met twee vingers in de neus? Ga het gesprek aan met de leerkracht(en)! Ontdek waar jouw kind goed in is en op welk gebied hij of zij extra begeleiding kan gebruiken. Waarschijnlijk weet jouw kind op deze vraag zelf ook het antwoord. Maar uit ervaring weet ik dat het niet onverstandig is om als ouder toch ook zelf het gesprek aan te gaan met de meester of juffrouw.

 

Hoe help jij jouw kind met het maken van huiswerk? Zit je er continu naast of maak je gebruik van de drie vragenregel? Laat het weten in de reacties!

Geef een reactie