Wat zijn de grootste vooroordelen over een groot gezin?


Vooroordelen hebben, generaliseren of mensen in een hokje plaatsen. Dat doen we allemaal weleens, toch? Als moeder van vijf kinderen heb ik er in ieder geval regelmatig mee te maken. Het is grappig om te horen hoe sommige mensen denken en oordelen over een groot gezin. Gelukkig komt het voort uit nieuwsgierigheid en is het zelden slecht bedoeld. In deze blog zet ik de vooroordelen die ikzelf ben tegengekomen op een rijtje.  Welke kunnen jullie daar nog aan toevoegen?

 

‘’Met zoveel mensen in een gezin moét er toch bijna altijd ruzie zijn?’’

Een vrij logische redenering. Meer mensen in een gezin dus meer kans op ruzie. Natuurlijk is iedereen in een groot gezin weleens chagrijnig en ontstaat er ruzie. Maar dat geldt ook voor een ‘kleiner’ gezin. Het leuke aan een groot gezin is dat er juist ook altijd iemand is die de boel weer weet op te vrolijken! 🙂

 

‘’Kinderen uit een groot gezin hebben minder kleding.’’

Juist niet! Dit vooroordeel heeft te maken met de verwachting dat een groot gezin minder financiële middelen heeft. En dus minder geld kan uitgeven aan kleding. Onze kinderen hebben inderdaad geen eigen inloopkast waar de nieuwste collecties inhangen, maar dat lijkt me ook helemaal niet nodig. Al mijn jongens hebben meer dan voldoende kleding. En omdat de leeftijdsverschillen klein zijn, kunnen ze elkaars kleding ook nog aan. Superhandig!

 

‘’In een groot gezin krijgen de kinderen niet voldoende aandacht’’

Eerlijk is eerlijk, het is aanpoten om op zaterdagochtend alle voetbalwedstrijden bij te wonen van mijn vijf jongens. Maar met goed plannen is het mogelijk.

Het hebben van veel kinderen wil niet zeggen dat de kinderen automatisch minder aandacht krijgen. Dit kan bijvoorbeeld ook gebeuren bij een gezin waarvan de zoon of dochter enig kind is en beide ouders fulltime werken (om maar even bij de vooroordelen te blijven ;-)). In een groot gezin zijn de kinderen juist nooit alleen. Wanneer papa of mama niet thuis is, is er altijd wel een broertje of een zusje in de buurt!

 

‘’Meer dan vier kinderen? Dan zijn jullie vast en zeker ‘gelovig’”

Dit vooroordeel hoor ik niet vaak en in ons geval is het ook niet waar. Misschien dat dit vooroordeel vaker voorkomt bij nog grotere gezinnen, met zes, zeven of zelfs tien kinderen.

 

‘’Met zoveel kinderen ga je waarschijnlijk nooit buiten Nederland op vakantie. En vaak leuke dingen doen, zit er ook niet in.’’

Ook dit is een verwachting die veel mensen hebben (en meestal niet uitspreken). Laten we vooropstellen dat er niets mis is met een vakantie in eigen land. Maar een vakantie in het buitenland behoort ook zeker tot de mogelijkheden. Mensen denken vaak dat dit erg kostbaar is. Gelukkig valt dat mee! Lees daarvoor mijn blog ‘met een groot gezin op vakantie’.

En ja, natuurlijk doen we vaak leuke dingen! Misschien dat we vaker kiezen voor een kinderboerderij in plaats van super deluxe pretpark. Omdat dit simpelweg te duur is. Maar dat wil niet zeggen dat we het niet leuk hebben 😉

Nu jullie! Welk vooroordeel over jouw grote gezin is het meest bijgebleven?

 

Geef een reactie