Groot gezin: een Iphone voor alle kinderen?


Onze generatie is niet opgegroeid met de mobiele telefoon of internet. Hoe anders is het voor onze kinderen nu! Zo hebben mijn oudste twee een mobiele telefoon en lijken ze er wel mee vergroeid en op de basisschool spreken ze van het belang van ‘21steeeuwse vaardigheden’. Dat gaat over verstandig omgaan met het internet en dat is natuurlijk ook belangrijk. Maar soms vraag ik me af of ik al mijn kinderen moet faciliteren met een mobiele telefoon of juist moet ontmoedigen om de tablet of mobiel te gebruiken en ze naar buiten moet sturen om lekker een balletje te trappen met vrienden. Ik wilde hierover graag met jullie van gedachten wisselen in dit artikel.

Elke dag Nationale Internetdag
Voor mijn jongens lijkt het elke dag Nationale Internetdag. Zitten ze niet achter de laptop, dan willen ze achter de spelcomputer ‘Fortnite’ spelen met hun vriendjes. En als ik boos de iPad wegleg – want ruzie om wie hem mag gebruiken – en zeg dat het überhaupt veel te mooi weer is om binnen te zitten, grijpen de oudste twee naar hun mobiele telefoon. Dat tot grote jaloezie van de jongste drie natuurlijk, die onmiddellijk de discussie aangaan waarom zij nog geen ‘iPhone’ mogen. Wel de nieuwste versie graag, want die van mij is uiteraard ‘te oud’.

Tijdens het avondeten zijn we offline
Tijdens het avondeten moeten van mij trouwens alle tablets, laptops en mobieltjes van tafel. Daar is niet altijd iedereen het mee eens, maar dan is er tenminste ruimte voor een gesprek. Zoals over die digitale schoolmeester of waarom nummer 3, 4 en 5 nog geen mobiele telefoon mogen. In ieder geval vind ik het fijn om tijdens het avondeten lekker offline met z’n zevenen samen te zijn. Of ja, bijna offline dan, want mama had de telefoon toevallig aan vanwege een nieuw project op het werk. En dan moet de mobiele telefoon natuurlijk wel dichtbij liggen…

Kosten van een telefoon
De oudste 2 hebben al een mobiele telefoon, maar de jongste 3 nog niet. Maar ook zij komen op de leeftijd waarop het tegenwoordig gebruikelijk is om een mobiele telefoon te bezitten. En we kopen voor de oudsten ook een telefoon, dan moeten de andere 3 er natuurlijk ook in krijgen. Ik koop dan wel een refurbished telefoon, dat is nog enigszins te betalen. Maar tot de middelbare school nog geen beltegoed of abonnement, maar wel whatsapp waarmee ze bijna overal kunnen appen.

Wat is wijsheid?
Soms vraag ik me af wat nu wijsheid is. Is het noodzakelijk dat alle kinderen een eigen telefoon krijgen of kunnen we best wel zonder tot de middelbare school.

Geef een reactie