Nieuwe voetbalschoenen voor de kinderen? Fysio Frank geeft 10 tips

Welke voetbalschoenen zijn het beste voor de tere voetjes van onze kinderen? Het is een bekende vraag voor fysiotherapeut Frank: “Helaas bestaat er niet zoiets als een ideale voetbalschoen. Geen voet is hetzelfde, dus het verschilt echt per kind.” De meeste kinderen willen natuurlijk maar al te graag die dure voetbalschoenen (die ‘iedereen’ heeft). Maar is die schoen wel zo goed? Voorkom een miskoop (en blessures!). Met deze 10 tips van fysio Frank weet je waar je op moet letten bij het kopen van de ideale voetbalschoenen voor jouw kinderen.

 

  1. Elke voet is anders

Kies een schoen omdat jouw kind het een fijne schoen vindt, niet omdat teamgenootjes ze ook dragen. Elke voet is anders. Dat betekent ook dat je voetbalschoenen niet zomaar aan een broertje door kunt geven. Hij moet ze wel fijn vinden zitten. Anders liggen blessures en blaren op de loer.

 

  1. Laat je adviseren en neem er de tijd voor

Er zijn heel veel verschillende soorten voetbalschoenen. Bovendien verschillen pasvorm en uitvoering per merk. Vraag dus altijd de verkoper om advies. Dat scheelt je weer een uur Googelen 

 

  1. Passen met voetbalsokken

Neem voetbalsokken mee als je met de kinderen gaat passen. Door ze met voetbalsokken te laten passen, weet je zeker dat de pasvorm goed is. Met dikke voetbalsokken hebben kinderen namelijk wat meer ruimte nodig dan met gewone sokken.

 

  1. Pas schoenen aan het einde van de dag

Voeten houden vocht vast als je sport en zijn dan net iets dikker. Ditzelfde gebeurt ook gedurende de dag. Pas voetbalschoenen daarom altijd aan het einde van de dag voor de juiste maat.

 

  1. Zorg voor precies genoeg ruimte

Je hebt 0,5 tot 1 cm ruimte nodig tussen de toppen van de tenen en de schoenrand. Slipt de schoen van achteren? Dan is hij te groot of te breed bij de hiel. Andersom mogen schoenen nergens knellen, ook niet aan de bovenkant.

 

  1. Veel sportschoenen hebben slechte binnenzooltjes

Kan de pasvorm toch wat beter? Veel sportschoenen hebben slechte binnenzooltjes. Overweeg daarom altijd om apart goede binnenzooltjes te kopen. Ze zijn meestal niet duur en je kunt ze eenvoudig omwisselen. Vergeet ook niet eens per seizoen de binnenzooltjes te vervangen. Dan zijn ze echt wel op. De schoen kan dan nog prima mee.

 

  1. De juiste hielkap kiezen

De hielkap zit aan de achterkant van de schoen en omsluit de hiel. Is de hielkap te laag of kun je hem met je duim indrukken? Dan slipt de voet snel uit de schoen. Is de hielkap te hoog? Dan loopt je kind een verhoogd risico op een achillespeesblessure. Kies dus een schoen met een hielkap die fijn zit.

 

  1. Kies een schoen met de juiste noppen

De juiste noppen voorkomen verrekte en gescheurde spieren. Je kind glijdt weg als hij voetbalt met te kleine noppen op een glad, zacht veld. De voet wordt geblokkeerd bij te lange noppen op een zachte ondergrond. Voetballen de kinderen op kunstgras? Houd hier dan ook rekening mee.

 

  1. Kijk of de naden van de schoen goed gestikt zijn

Er mogen geen harde stikranden op de verkeerde plek zitten. Zo’n stikrand boven de tenen zorgt bijvoorbeeld vaak voor blaren.

 

  1. Laat je niet leiden door uiterlijk en prijs

Bovenstaande aankooptips zijn belangrijker dan het uiterlijk en de prijs van schoenen. Laat je ook niet leiden door argumenten van je kinderen als “maar iedereen draagt Nikes!”. Want ook het merk zegt niet alles.

 

Succes met de aankoop van nieuwe voetbalschoenen voor de kinderen! Weet je al welke voetbalschoenen je wilt kopen? Ons Grote Gezin heeft grote gezinnen korting kunnen regelen op voetbalschoenen bij voetbalshop.nl. Neem snel een kijkje!

 

Succes dit seizoen!

 

Door: Frank Robertz, Fysiotherapeut Fysiovandaag Houten

Geef een reactie