Waarom kiezen voor een groot gezin?

Een bekende vraag voor ouders van een groot gezin is natuurlijk de waarom-vraag: Waarom zoveel kinderen? Laten we het taboe maar meteen doorbreken: de zorg voor 5 kinderen is echt niet veel tijdrovender dan de zorg voor 2 of 3 kinderen. Maar het is wel véél gezelliger in huis! Lees hier meer over de voordelen van een groot gezin!

Vijf kinderen kosten (bijna) net zoveel werk als twee

Oké, ik had nooit echt de specifieke wens om een groot gezin te stichten. Na mijn eerste (redelijk zware) bevalling, wilde ik in eerste instantie niet eens denken aan een tweede! Maar op een gegeven moment begint het dan toch wel te kriebelen. En weet je wat? Meteen na de tweede en derde bevalling, wist ik dat ik het daar niet bij wilde laten. Ik had echt een sterk gevoel van dit is nog niet klaar. Dat gevoel van ‘nooit meer’ wilde ik niet hebben en nu zijn we vijf prachtkinderen verder. Qua werk weet ik nu dat het eigenlijk niet zoveel uitmaakt of je er twee hebt of vijf. Ook voor één of twee kinderen moet je thuis blijven, oppas regelen, gezonde maaltijden op tafel zetten, enzovoorts.

Altijd een gezellig drukke eettafel

Ik vind een groot gezin vooral heel gezellig. Met name tijdens het avondeten aan tafel. Elk kind vertelt iets over school en over wat hij die dag heeft meegemaakt. Iedereen kwettert druk door elkaar. Ik luister alleen maar en kan er echt van genieten. Die gezelligheid aan tafel met een groot gezin, dat is een droom die werkelijkheid is geworden.

Aan tafel bij Inge

Bij Inge thuis aan tafel. Wie wil er als eerste een verhaal vertellen?

Nooit een saai moment

Geen enkel moment is saai in een groot gezin! Al die verschillende persoonlijkheden… Soms gaat het goed en soms kan het botsen. Iedereen is nou eenmaal anders! De ene keer kunnen de jongste twee het best met elkaar opschieten en opeens kunnen de jongste en de middelste weer goed met elkaar overweg. Het ene moment stoeien ze nog, het andere moment moet je ingrijpen. De dynamiek tussen de kinderen en het feit dat ik elk kind mag zien opgroeien, dat is echt geweldig!

Hulp in het huishouden

Veel kinderen betekent veel extra handen in het huishouden! Niet alleen scheelt het ons als ouders wat tijd, het is ook erg leerzaam voor de kinderen. Taken in het huishouden zorgen voor begrip (nee, die tafel wordt niet vanzelf schoon) en verantwoordelijkheidsgevoel. Daarnaast schijnt het probleemoplossend vermogen gestimuleerd te worden. Allemaal goed voor de ontwikkeling dus!

Kinderen helpen mee in het huishouden

Kinderen die meehelpen in het huishouden. Goed voor de ontwikkeling!

Moederdag en Vaderdag keer vijf

Bedenk je even hoe schattig kinderen zijn als ze je ‘verrassen’ op Moederdag en Vaderdag! Hoe meer kinderen, hoe meer zelfgemaakte kunstwerken, cadeaus, ontbijtjes en vooral heel veel liefde en knuffels!

Samen spelen, samen delen

Eerder in deze blog zei ik het al: het hebben van vijf kinderen is echt niet zoveel meer werk dan wanneer je ‘maar’ twee kinderen hebt. Hoe meer zielen hoe meer vreugd, want er is altijd wel een broertje of zusje die met je wil spelen! Broertjes en zusjes kunnen elkaar over het algemeen goed vermaken (totdat het ruzie wordt natuurlijk…) en uiteindelijk heb je als ouder dus ook meer tijd voor jezelf!

Broertjes en zusjes die samen delen

Samen delen in een groot gezin. Kinderen leren er veel van!

Conclusie

Het hebben van een groot gezin is niet zoveel werk als mensen in eerste instantie vaak denken. Daarnaast is het altijd gezellig druk, kunnen de kinderen zichzelf en elkaar altijd wel vermaken en leren ze een hoop van elkaar. Als ik het opnieuw zou moeten doen, zou ik het exact hetzelfde doen!

Ps. Ondanks alle voordelen van het hebben van een groot gezin, kost een groot gezin wel een hoop geld. Op de website van Nibud kun je berekenen hoeveel het krijgen en opvoeden van een kind kost: https://www.nibud.nl/consumenten/levenssituaties/kinderen-krijgen/

Geef een reactie