Hoeveel tijd zijn jullie kinderen dagelijks online?

Ik las laatst dat het op 29 oktober Nationale Internetdag is. Op deze dag werd in 1969 namelijk de eerste elektronische boodschap verzonden. Vervolgens duurde het natuurlijk even voordat bij ons in de huiskamer de eerste computer kwam te staan en we daarna op pad gingen met grote Nokia toestellen als mobiele telefoon. Hoe anders is het voor onze kinderen nu! Zo hebben mijn oudste twee een mobiele telefoon en lijken ze er wel mee vergroeid en op de basisschool spreken ze van het belang van ‘21steeeuwse vaardigheden’. Dat gaat over verstandig omgaan met het internet en dat is natuurlijk ook belangrijk. Maar soms vraag ik me af of ik mijn kinderen juist moet ontmoedigen de tablet te gebruiken en ze naar buiten moet sturen om lekker een balletje te trappen met vrienden. Ik wilde hierover graag met jullie van gedachten wisselen in dit artikel.

Elke dag Nationale Internetdag
Voor mijn jongens lijkt het elke dag Nationale Internetdag. Zitten ze niet achter de laptop, dan willen ze achter de spelcomputer ‘Fortnite’ spelen met hun vriendjes. En als ik boos de iPad wegleg – want ruzie om wie hem mag gebruiken – en zeg dat het überhaupt veel te mooi weer is om binnen te zitten, grijpen de oudste twee naar hun mobiele telefoon. Dat tot grote jaloezie van de jongste drie natuurlijk, die onmiddellijk de discussie aangaan waarom zij nog geen ‘iPhone’ mogen. Wel de nieuwste versie graag, want die van mij is uiteraard ‘te oud’.

Op school gaat het al op dezelfde manier
Ieder klaslokaal werkt met een DIgibord, powerpoint inzetten voor presentaties. Even wikipedia raadplegen bij een huiswerkopdracht. En even computertijd op school. Hier ontkom je er ook niet aan.

Tijdens het avondeten zijn we offline
Tijdens het avondeten moeten van mij trouwens alle tablets, laptops en mobieltjes van tafel. Daar is niet altijd iedereen het mee eens, maar dan is er tenminste ruimte voor een gesprek. Zoals over die digitale schoolmeester of waarom nummer 3, 4 en 5 geen mobiele telefoon mogen. In ieder geval vind ik het fijn om tijdens het avondeten lekker offline met z’n zevenen samen te zijn. Of ja, bijna offline dan, want mama had de telefoon toevallig aan vanwege een nieuw project op het werk. En dan moet de mobiele telefoon natuurlijk wel dichtbij liggen…

Wat is wijsheid?
Soms vraag ik me af wat nu wijsheid is. Moet ik ze motiveren goed met het internet om te gaan, of moet ik ze soms juist een beetje ontmoedigen? Enerzijds vind ik het namelijk fijn dat mijn kinderen goed leren omgaan met het internet en haar toepassingen. Het is nu eenmaal wat de huidige maatschappij van ons verlangt en eerlijkheidshalve zit ik ook vaak met een laptop voor mijn neus of een mobiele telefoon in de hand. Anderzijds vraag ik mij af of al dat gestaar naar een scherm wel zo goed voor ze is.

Moedigen jullie jullie kinderen aan met hun online vaardigheden of vinden jullie juist dat het minder mag? Waar liggen bijvoorbeeld bij jullie de mobiele telefoons tijdens het avondeten?

Geef een reactie