Inge: “Het liefst geef ik al onze jongens een eigen kamer”

“Het liefst geef ik al onze jongens een eigen kamer”, zei ik tegen mijn man op een avond aan de keukentafel. Maar ja, dat is met een groot gezin niet makkelijk. Zoveel betaalbare huizen met zes slaapkamers of meer zijn er namelijk niet. Aanvankelijk wilden we dan ook ons toenmalige huis aanpassen. Maar uiteindelijk besloten we te verhuizen. Gelukkig konden we dat regelen, maar voor wie dat niet kan, deel ik graag wat wij zoal hebben geprobeerd.

Jonge kinderen slapen graag samen

In ons vorige huis was geen ruimte voor zes slaapkamers, maar toen waren de jongens nog klein en was samen op een kamer slapen geen probleem. Sterker nog, ze hadden helemaal geen behoefte aan een eigen plek en waren het liefst samen. Daarnaast was de jongste bang in het donker, dus vond hij het wel fijn dat zijn grote broer bij hem op de kamer sliep. Maar naarmate ze ouder werden, kregen ze behoefte aan een eigen plek. Om huiswerk te maken, om even rustig te worden of om stiekem YouTube filmpjes te kijken.

Kamers splitsen en andere praktische oplossingen

Dus zat ik met mijn man aan de keukentafel te bepraten hoe we onze jongens allemaal een eigen kamer konden geven. In eerste instantie bedachten we dat we ons toenmalige huis ook konden aanpassen. Door één grote kamer in twee kleine kamers te splitsen bijvoorbeeld. Dat kan door een muur te plaatsen, maar er zijn ook andere praktische oplossingen. Zo sliep ik vroeger met mijn zus ook op één slaapkamer. Mijn vader had kasten geplaatst in de kamer als scheidingswanden en er hing een gordijn als deur. Zo konden we samen zijn, maar hadden we ook een eigen plek.

Verhuizen naar een groter huis

Toen we de opties om te blijven in ons toenmalige huis doornamen, realiseerden we ons dat ons oude huis gewoon te klein was om zes slaapkamers te creëren. We besloten dus te verhuizen naar een groter huis. Zo konden we alle jongens een eigen kamer geven. We hebben dat mooie huis ondertussen gevonden en zijn er erg blij mee. Momenteel wordt het verbouwd, dus voor nu slaapt iedereen gezellig samen met een broertje in het tijdelijke huis.

Eigen plekken in een slaapkamer creëren

Toen we in ons oude huis woonden, gaven we elk kind een eigen plekje. Ook al was dat in een slaapkamer waar ook een broertje sliep. Zo hadden ze allebei een eigen bureau en een eigen nachtlampje. De tweeling lag in een stapelbed. Degene die beneden sliep had een nachtkastje en voor de ander hadden we een plankje aan de muur bevestigd. Overigens wisselde de tweeling nog weleens van plek. Zo vond de ene maand de oudste dat hij boven mocht slapen – hij was immers 11 minuten ouder – en wilde hij de andere maand weer beneden slapen. Waarschijnlijk hadden de voeten die van beneden in het matras werden gedrukt ermee te maken.

Ik ben benieuwd hoe het onze jongens zal bevallen in het nieuwe huis met ieder een eigen slaapkamer. Misschien gaan ze elkaars gezelschap wel missen. In ieder geval lijkt het ons beter zo. Zeker in de toekomst, wanneer er gestudeerd moet worden en er vriendinnetjes mee naar huis worden genomen… Slapen bij jullie kinderen samen? En hoe bevalt dat?

Geef een reactie