Huiswerk: hoe leer je kinderen plannen?

Heb je soms het gevoel dat je meer met het huiswerk van de kinderen bezig bent dan de kinderen zelf? Met vijf schoolgaande kinderen (die allemaal een hoop huiswerk meekrijgen) is het niet te doen om die verantwoordelijkheid op je te nemen. Natuurlijk help ik graag met een overhoring Engels of Aardrijkskunde. Maar ik wist al snel dat mijn zoons moesten leren om hun huiswerk beter te plannen. Zelf meer verantwoordelijkheid nemen dus! Het gaat nu (meestal ;-)) als een geoliede machine en dat geeft rust. De weg hiernaartoe ging natuurlijk niet altijd even gesmeerd, maar ik deel graag mijn ervaringen met jullie!

Tip 1: Zelf doen is zelf leren

Ik heb mijn jongens geleerd om zelf naar mij toe te komen als ze hulp nodig hebben met hun huiswerk. Hoe? Door ze zelf te laten bepalen wanneer ze beginnen met het leren van hun toetsen bijvoorbeeld. Ik houd het natuurlijk wel in de gaten, maar ga ze er niet aan herinneren! Als ze te laat waren met hun huiswerk inleveren, moesten ze van mij zelf aan de juf uitleggen hoe dat kwam. Daar leren ze toch het meeste van ;-). Ik had natuurlijk liever niet dat ze een onvoldoende haalden voor een toets, maar het hielp wel. Nu komen ze op tijd naar me toe voor een overhoring. Lesje geleerd dus!

Tip 2: Leer ze plannen

Ik heb het gevoel dat kinderen tegenwoordig op de basisschool veel meer wordt geleerd te plannen dan vroeger. Mijn jongens krijgen er zelfs huiswerkopdrachten over. Die oefeningen heb ik samen met hen gemaakt om ze te helpen met plannen. Sommige van mijn jongens pakten dat makkelijk op, maar anderen hebben af en toe nog hulp nodig. Zo zijn mijn jongste twee zonen tweeling en zie ik de ene een week van tevoren al aan een opdracht werken en hoop ik bij de andere dat hij het überhaupt niet vergeten is… Dan help ik hem wel hoor, want plannen is belangrijk. Daar weten wij ouders van grote gezinnen natuurlijk alles van!

Tip 3: Bijles is duur, online hulpmiddelen werken ook

Mijn middelste houdt niet van school en speelt liever voetbal. Hij leert ook moeilijker dan zijn broers en dan wordt huiswerk maken er natuurlijk niet leuker op. Op school helpt de juf hem, maar leraren hebben niet de tijd om elke leerling individueel te begeleiden. Ik hielp hem wel met plannen, maar vroeg me soms af of dat voldoende was. Wij hebben nagedacht over bijles, maar dat is best prijzig: dat kan wel 45 euro per uur kosten. We besloten daarom naar hulpmiddelen of cursussen te kijken. Ik heb hieronder een aantal hulpmiddelen genoemd die wij hebben geprobeerd.

Lezen en spelling
Kennen jullie het nog? Maan, Roos, Vis. Toen de nummer 2 naar groep 3 ging hebben we de Maan roos vis-boekjes van Zwijsen gekocht om hem te helpen met lezen. Naast leesboekjes hebben ze tegenwoordig ook tijdschriften. Dat was voor de jongste – die niet van lezen houdt – prettig.

Rekenen en spelling
Brainz@Work maakt werkboeken speciaal voor kinderen in groep 3, 4 en 5 die moeite hebben met rekenen en spelling. De oudste had in groep 4 moeite met de tafels en dit leek mij een handig oefenboekje. Speciaal voor grote gezinnen bieden zij momenteel een korting op een jaarabonnement. Meer informatie daarover vind je hier.

Woordjes leren
WRTS is een website waarop je een account maakt en daarna zelf woordenlijsten erin zet om te overhoren. Mijn oudste gebruikte WRTS vorig jaar om zijn woordjes Engels te leren en gebruikt het nu nog steeds. Dat doet hij helemaal zelf.

Vakkenkennis
Squla is een bekende aanbieder van allerlei online spelletjes om kinderen van verschillende leeftijden te helpen met vakken op de basisschool. Een van onze jongens gebruikt het voor taal; zo leert hij spelenderwijs begrijpend lezen en hoeft hij niet te lezen. Speciaal voor grote gezinnen bieden zij momenteel een korting op een jaarabonnement. Meer informatie daarover vind je hier.

Zo help ik mijn kinderen dus met hun huiswerk

Ik probeer mijn kinderen dus voornamelijk te helpen met plannen. Verder vind ik dat ze hun huiswerk zoveel mogelijk zelf moeten doen. Maar ik vind het ook leuk om ze af en toe te overhoren en ik houd belangrijke opdrachten en toetsen wel in de gaten. En als ik denk dat ze wat hulp nodig hebben, dan kies ik online boekjes of spelletjes uit waarmee ze spelenderwijs toch hun spelling of rekenen mee bij kunnen spijkeren.

Hoe pakken jullie dit aan? Weten jullie precies welke huiswerk welk kind heeft? Of vinden jullie ook dat kinderen dit vooral zelf moeten oppakken?

Geef een reactie