Herfst-knutsels maken kan iedereen

Tijdens de herfstvakantie neem ik altijd een paar dagen vrij om er samen met de kinderen op uit te gaan, maar ook om samen met de kinderen te knutselen aan herfstststukken. Eerlijk toegegeven, ik ben niet zo’n ster in knutselen. Maar de kinderen worden er he-le-maal blij van! Dus ik kan er niet omheen. Gelukkig hoeft ‘knutselen’ niet zo moeilijk te zijn. Met deze tips kan iedereen (kind en ouder ;)) prachtige herfstversieringen voor in huis maken. 

Tip 1: Bedenk van tevoren wat je gaat doen

Verdeel de activiteiten over twee dagen. Ik bedenk bijvoorbeeld van tevoren wat we gaan maken. Een herfstcompositie op een schaal (voordeel: geen vochtige oase en scherpe prikkers nodig!) of een echt herfststuk met vaas en oase (meer werk, maar is wel mooier). Wij halen dan vervolgens op maandag wat nodig is en gaan dinsdag pas knutselen. Als je alles op 1 dag wilt doen, kun je in de namiddag pas beginnen met knutselen. Dan is de concentratie van mijn jongens wel op en heb ik eerlijk gezegd ook geen zin meer in. Doe jezelf dus een plezier en verdeel de activiteiten over twee dagen.

Tip 2: Hup het bos in!

Want ja, goudkleurige bladeren, kastanjes in hun schil en rode bessen; je wilt natuurlijk al het moois uit de natuur gebruiken. Dus, hup het bos in! Let wel op dat je kinderen geen paddenstoelen plukken: sommige zijn giftig, andere niet. Weet jij welke? Laat die dus maar liggen. Leg de benodigdheden uit de natuur buiten korte tijd te drogen op een overdekte plaats op het balkon of het terras. Schudt alles daarna goed uit. Zo kan ongedierte eruit kruipen en ook het eventuele extra vocht is dan verdwenen.

Tip 3: Aankopen doen en gebruik wat je al hebt

Bij de tuinwinkel halen we de rest. De oase bijvoorbeeld waar we alles insteken. Of van die grappige poppetjes van dieren of glinsterende plastic appeltjes. Maar vergeet ook niet om wat praktische opvulling te kopen als verschillende soorten neppe takken en bladeren. Wij halen dan ook kaarsen en de tip hierbij is om waxinelichtjes in een houder te gebruiken. Dan heb je geen open vlam bij al die mooie, maar o zo brandbare herfstbladeren. Thuis hebben wij altijd wel een paar vazen, kommen of schalen liggen, als ook scharen en prikkers. Kies kleine vaasjes of bloempotjes, want je bent zo dadelijk in het bezit van 4 of meer kunstwerken die je allemaal een mooie plek in huis wilt geven.

Tip 4: Eerlijk zullen we alles (ver)delen

Geef ieder kind zijn eigen herfststuk en verdeel alles van tevoren in bakjes per kind. Geloof me, dat voorkomt een hoop geruzie!  Daarnaast kan ieder kind zo trots zijn op zijn eigen stukje. Als ze willen kunnen ze hun herfst-knutsels op hun eigen kamer zetten.

Tip 5: Het begin en zelf laten doen

Maak de oase goed nat door het steekschuim 5 tot 10 minuten in een bak met water te laten staan (niet onderwater drukken!). Dan zet je het steekschuim in het bloembakje en kan iedereen met zijn herfststuk beginnen. Het is handig om te beginnen met het opvullen van de randen met groen en zo van buiten naar binnen te werken met steeds hogere versieringen. Bedenk je echter wel dat het de knutsels van je kinderen zijn. Laat ze dus lekker zelf knutselen.

De herfst is een mooie maand om spullen uit de natuur te gebruiken in creatieve bezigheden. Zo komen de kinderen ook buiten en leren ze van de natuur. Tijdens de herfstvakantie is er ook tijd voor. Zijn jullie tijdens de herfstvakantie weleens creatief bezig? En wat maken jullie dan?

Geef een reactie