Snelle Wifi voor het hele gezin

Man, man, man wat was de internetsnelheid bij ons thuis laatst langzaam! Ik snap het wel, met ons huis vol werkende ouders en kinderen die computeropdrachten voor school maken, spelletjes spelen op de iPad en zware games downloaden op de laptop. Tel daarbij op dat ik de ‘mam-ik-wil-een-smartphone-discussie’ bij drie van mijn vijf jongens heb verloren en dan weet je dat je iets moet doen om de internetsnelheid te verbeteren. Ik heb een aantal dingen geprobeerd en deel dat graag met jullie.

Routers: eentje onder, eentje boven

In het begin hadden wij in huis één internetrouter. Deze stond in de meterkast en voorzag prima in onze behoefte. Later groeide ons gezin, kochten we een groter huis en redde één router het niet meer. We hebben toen een ‘Wifi-repeater’ op de eerste verdieping geplaatst. Die pikt het signaal op van de router en versterkt deze voor een groter bereik. Dit werkte prima, maar de laatste tijd merk ik dat ik wel overal bereik heb, maar dat de snelheid te wensen overlaat. Dat is ook niet zo gek, want het internetgebruik is bij ons thuis flink toegenomen. Er zijn namelijk meer smartphones in huis en het huiswerk van de kinderen is ook steeds vaker een online opdracht.

Routers: kwaliteit en plek in huis

Volgens mijn alweter – De Consumentenbond – is de plek van de router in huis belangrijk. Eerlijk gezegd staat die van ons gewoon beneden in de meterkast en dit schijnt niet de beste plek te zijn. Daarbij is onze router gewoon de standaard die vanuit de provider werd meegeleverd en deze schijnt een lagere kwaliteit te zijn en zorgt voor langzamere internetsnelheid dan eentje die je separaat erbij koopt. Maar je provider stuurt toch gewoon een fatsoenlijke mee? Ik vind het eigenlijk een beetje vreemd dan extra te moeten betalen voor een ander, ‘beter’ model.

Providers: wie is de snelste?

Ik heb gelezen dat langzame Wifi ook veroorzaakt kan worden door de provider. Zo verschilt de internetsnelheid van providers per regio. De ene provider levert sneller internet dan de ander afhankelijk van waar je woont. Als ik dan een providercheck doe, dan lijk ik de goede provider voor mijn regio te hebben gekozen. Daarnaast biedt mijn provider verschillende internetabonnementen. Ik zie dat wij al een ‘groot pakket’ hebben. Ik kan voor een nog groter abonnement kiezen, maar dan moet ik ook betalen voor allerlei extra radio- en tv-zenders die wij niet gebruiken en dat vind ik zonde van het geld.

Samengevat zijn er verschillende manieren om de snelheid van het internet te vergroten, maar de vraag blijft welk prijskaartje daar tegenover staat. Moet ik een duurdere router kopen of heeft iemand een beter idee? Alle tips zijn welkom!

Geef een reactie