Iedereen helpt mee in een groot gezin

Ja, de kinderen zullen niet staan te springen om mee te helpen. Maar het is wel noodzakelijk om allemaal mee te helpen. Tenminste, in mijn huishouden.. En het helpt ze ook nog om zelfstandig te worden. Dus slecht is het niet. Hierbij vijf tips die ik gebruik. Misschien heb je er wat aan!

Tip 1: Communiceer en doe het samen

Je hebt zelf voor ogen wat je graag gedaan hebt, maar vertel het ook je kinderen. Neem ze dus mee in je huishoudplannen. Verdeel samen de taken, leg precies uit wat je van ze verwacht en vertel ze ook wat de gevolgen zijn wanneer ze een taak niet uitvoeren. Waardeer ze wanneer ze de taken doen en leg ze uit waarom je een sanctie invoert, wanneer zij een taak niet uitvoeren.

Tip 2: Verdeel de taken

Je maakt eerst samen met je kinderen een lijstje met klusjes. Denk bijvoorbeeld aan de tafel dekken of afruimen, de vuile vaat afwassen of in de afwasmachine zetten, het aanrecht schoonmaken, stofzuigen, de eigen kamer opruimen en de vieze was in de wasmand doen. Laat je kinderen zelf hun taken kiezen, dan is het hun keuze en niet iets wat ze van papa of mama moeten. Als je het prettig vindt, kun je een rooster maken waarop staat welk klusje ieder kind moet doen en op welke dag. Dat is ook meteen een goed geheugensteuntje voor jou en je kinderen.

Tip 3: goed gedrag belonen

Andersom is het ook belangrijk om kinderen te belonen wanneer ze de taken wel uitvoeren. Als je pas begint met de huishoudelijke klusjes, kun je ter aanmoediging de eerste paar keer een beloning afspreken, bijvoorbeeld iets leuks doen met mama of papa. En zeg ook tegen de kinderen als ze hun best hebben gedaan, maar het nog niet helemaal goed ging.

Tip 4: Het kost tijd voordat het wat oplevert

Kinderen kunnen niet vanzelf goed stofzuigen of de hond te eten geven. In het begin moet je erbij blijven en uitleg geven. Uiteindelijk zul je genoegen moeten nemen met hier en daar nog een vuiltje. Maar als dat op termijn betekent dat ze het zelf kunnen en jij iets anders kunt doen, is dat het toch wel waard?

Ik ben benieuwd wat jouw kinderen doen in het huishouden..Laat het weten via de reacties hieronder!

Geef een reactie